Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στο ξεκίνημα της εβδομάδας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 23-09-2019 - Εκτίμηση για την νέα εβδομάδα

2019-09-22

Νέα μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας από αργά το βράδυ της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές κυρίως κατά την διάρκεια της Τρίτης. Παράλληλα οι άνεμοι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 23/09/2019.

Με καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα. Στα ηπειρωτικά πάντως κατά την διάρκεια της ημέρας θα εμφανίζονται τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Από αργά το βράδυ και κυρίως προς τα μεσάνυχτα, το κύμα κακοκαιρίας θα πρέπει να επηρεάζει την βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και ίσως την δυτική Μακεδονία δίνοντας βροχές αρχικά μέτριας έντασης με τάση ενίσχυσης. Καταιγίδες θα σημειωθούν σε πρώτη φάση στο βόρειο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από ΔΝΔ με ένταση 3-4Μπ. και στο Αιγαίο αρχικά από Β διευθύνσεις εντάσεως 3-5Μπ. που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν με την ίδια ένταση. 

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά από 10 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε τοπικές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Όσον αφορά τώρα τον καιρό τον επόμενων ημερών, την Τρίτη περιμένουμε σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Μέσα στην ημέρα και μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεάζουν σχεδόν ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό, καθώς επίσης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες. Από το απόγευμα και μετά ο καιρός στα δυτικά σταδιακά θα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, θα επιδεινωθεί σημαντικά όμως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη και αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα μεγάλη σφοδρότητα και θα συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις (θα εκδοθεί αναλυτικός προγνωστικός χάρτης την Δευτέρα). Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει τα 6Μπ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη την χώρα.

Την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας θα έχει υποχωρήσει σημαντικά και μόνο νωρίς το πρωί θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Υπολείμματα αυτής της διαταραχής θα έχουμε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα καθώς θα σημειώνονται πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά.

Την Πέμπτη ο καιρός προβλέπεται σχετικά καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας εκτός από το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος το τριήμερο Π/Σ/Κ, αναμένεται να κυλήσει με γενικά αίθριο καιρό και μόνο στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα εκδηλώνονται τοπικά και ασθενή φαινόμενα. Η θερμοκρασία και πάλι δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Μείνετε συντονισμένοι στο hellasmeteo.gr, την Δευτέρα θα αναρτηθεί νέο άρθρο με λεπτομέρειες για την κακοκαιρία της Τρίτης η οποία δείχνει πολύ αξιόλογη (πιο σοβαρή και γενικευμένη από την τελευταία που μας πέρασε πρόσφατα).

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας