Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 25-11-2019

2019-11-24

Σοβαρή κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες περιμένουμε στην διάρκεια της Δευτέρας σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν κατά διαστήματα πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 25/11/2019

Κατά την διάρκεια της νύχτας έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και κεντρική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σφοδρό χαρακτήρα, θα συνοδευτούν από θυελλώδεις ανέμους και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Καθώς θα κυλάει η νύχτα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν παράλληλα στην υπόλοιπη Πελ/νησο και Στερεά Ελλάδα και σταδιακά στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη (κυρίως τα βόρεια του νησιού). Έντονες βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν επίσης σε δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία ενώ λίγο μετά την ανατολή του Ηλίου θα ξεκινήσει να βρέχει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Με καλύτερο καιρό θα κυλήσει η νύχτα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου θα κυριαρχεί η συννεφιά.

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί στα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Πελ/νησο και τις Κυκλάδες με τα φαινόμενα να αποκτούν πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα έως ότου σταματήσουν εντελώς. Στην δυτική Ελλάδα αν και ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, κατά διαστήματα θα επιμείνουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα διατηρηθούν επίσης και στην δυτική Κρήτη. Σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα και κατά τόπους ισχυρές. Τέλος κατά διαστήματα δυνατές βροχές αναμένονται σε Θράκη, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα ανατολικότερα τμήματα της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας, την κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και πιθανώς τις Σποράδες μέχρι το τέλος της ημέρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 1600μ.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 5-6Μπ. και στα βόρεια πιθανώς 7-8Μπ. Μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν στρεφόμενοι μάλιστα στο κεντρικό και νότιο Πέλαγος σε ΔΝΔ διευθύνσεις εντάσεως 4-5Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ γενικά διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 6-8Μπ. και πιθανώς κατά τόπους θυελλώδεις ακόμη και 9Μπ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρωινές ώρες αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να συνοδευτούν από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από θυελλώδεις ανέμους. Προς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και το βράδυ ίσως ξαναβρέξει στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις αρχικά πολύ ισχυροί με ένταση 7-8Μπ. Αργότερα θα στραφούν σε ΔΝΔ με ένταση 3-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με αξιόλογες βροχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα τις θερμές ώρες ενδέχεται τα φαινόμενα να ενταθούν και ίσως εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με ένταση 5-7Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας