Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα κεντρικά και τα ανατολικά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 09-03-2020

2020-03-08

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού περιμένουμε κατά την διάρκεια της Δευτέρας όπως σας είχαμε πει και από τις προηγούμενες ημέρες με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στις κεντρικότερες και ανατολικότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι και κατά τόπους πολύ ισχυροί, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις ανατολικότερες και νοτιότερες περιοχές κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, εκτός από τα πολύ ανατολικά. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού την Δευτέρα 09/03/2020

Στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας και θα σημειωθούν βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης, φαινόμενα που όμως θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και μεγάλα διαστήματα ύφεσης. Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο και τις Κυκλάδες ο καιρός ήδη από το ξημέρωμα θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται βροχές οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές (υπαρκτό το ενδεχόμενο και τοπικής χαλαζόπτωσης). Μέσα στις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη με ισχυρές βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί ανατολικότερα και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που εδώ ενδέχεται να παρουσιάζουν κατά διαστήματα πολύ έντονο έως και σφοδρό χαρακτήρα. Παράλληλα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στις υπόλοιπες περιοχές με τα φαινόμενα σταδιακά να εξασθενούν, χωρίς όμως να σταματούν εντελώς. Το βράδυ τέλος ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες (συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) ενώ κάποιες βροχές θα επιμείνουν σε περιοχές τις κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και ίσως των δυτικότερων περιοχών της Θράκης). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα κατά τόπους 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από ΝΝΑ διευθύνσεις πολύ ισχυροί μέχρι 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 17 βαθμούς (το ''17'' ισχύει μόνο για την Θράκη και κυρίως τον Έβρο), στα δυτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 13 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες με αξιόλογες βροχές σε ολόκληρο τον νομό. Λίγο πριν το μεσημέρι τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν ενίσχυση οπότε τοπικά θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα μέσα στον Σαρωνικό (δεν αποκλείεται και τοπική χαλαζόπτωση). Από αργά το μεσημέρι προς τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, με αυτά να περιορίζονται στα ανατολικότερα τμήματα ενώ το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και από το μεσημέρι από ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένουμε και εδώ επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες με αξιόλογες βροχές κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν σε γενικές γραμμές μέχρι το τέλος της ημέρας, ωστόσο θα υπάρξουν αρκετά διαστήματα παύσης ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμού Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας