Κακοκαιρία σε όλη την χώρα την Δευτέρα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 07-10-2019

2019-10-06

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα περιμένουμε την Δευτέρα εξαιτίας ενός καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο κινείται από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή της Λιβύης οπότε και θα προλάβει να μεταβάλλει τον καιρό της χώρας μας. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση ιδίως την βόρεια Ελλάδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 07/10/2019

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική και νότια ακτογραμμή της Πελ/νησου και πιθανώς την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη. Μέσα στο πρωί βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται και στο βόρειο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Μακεδονία οι οποίες θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα. Μέχρι και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν γενικευτεί οπότε θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελ/νησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολύ αξιόλογα φαινόμενα αναμένονται επίσης στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες και το βόρειο Ιόνιο. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι το τέλος της ημέρας και θα επεκταθούν βορειοανατολικότερα επηρεάζοντας από το απόγευμα το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες τοπικά και εδώ ισχυρές. Αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στην Θράκη όπου θα επικρατεί συννεφιά η οποία από το απόγευμα θα δώσει βροχές μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις και στο νότιο Ιόνιο από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. και τέλος στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις 5-6Μπ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 18 βαθμούς (το 18αρι ισχύει μόνο για την Θράκη) στα δυτικά από 9 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου (το 26αρι ισχύει για την ανατολική Ρόδο).

Στην Αττική περιμένουμε κακοκαιρία καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα στην αρχή αναμένεται πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν αρκετά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα έχουμε από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία προς το μεσημέρι θα ξεκινήσει να δίνει βροχές μέτριας έως αξιόλογης έντασης, φαινόμενα τα οποία θα επιμείνουν μέχρι και το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας