Καλοκαιρινό το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας!!

2020-06-23

Αδιαμφισβήτητα τις τελευταίες ώρες η χώρα μας αντιμετωπίζει μία αρκετά έντονη κακοκαιρία η οποία κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας προκαλεί έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές. Η αιτία όπως ήδη έχουμε πει, είναι μία "ψυχρή λίμνη" η οποία έχει εγκατασταθεί πάνω από την χώρα μας και η οποία σταδιακά τείνει να εξασθενίσει. Μάλιστα τα φαινόμενα τοπικά είχαν πολύ έντονο χαρακτήρα, σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές ισχυρές χαλαζοπτώσεις και δημιουργήθηκαν τοπικά προβλήματα (πλημμύρες, υπερχειλίσεις ποταμών κτλ.) 

Όπως είχαμε πει στην τελευταία μας εκτίμηση, τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε, η αστάθεια φαίνεται να υποχωρεί καθιστώντας τον καιρό αίθριο σε όλη την χώρα. Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν στο έπακρο τα παραπάνω και έτσι από την Πέμπτη και κυρίως το Π/Σ/Κ, ο καιρός δείχνει να είναι άκρως καλοκαιρινός σχεδόν σε όλη την χώρα, με μόνη εξαίρεση τα βόρεια - βορειοδυτικά όπου θα επιμείνουν κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία θα είναι πολύ τοπικά και περιορισμένα στα ορεινά. 

Παράλληλα από την Πέμπτη "ενεργοποιείται" το μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρό όπως όλα δείχνουν και θα έχει σαν αποτέλεσμα να δροσίζει τα νησιά του και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στην δυτική και βόρεια Ελλάδα η ζέστη θα είναι πιο αισθητή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε άκρως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το παραπάνω μετεώγραμμα περιγράφει την ένταση - διεύθυνση ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Η ανοδική πορεία της καμπύλης δηλώνει την ενίσχυση του μελτεμιού.


Μέχρι την Πέμπτη πάντως κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα επιμείνουν οι δυνατές μπόρες και οι καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, για να περιοριστούν σημαντικά στην συνέχεια!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας