Κατά τόπους έντονες μπόρες και ισχυρές καταιγίδες - Ο καιρός την Κυριακή 14/08/2022

2022-08-13

Κορυφώνεται η καιρική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών η οποία οφείλεται στην ύπαρξη μιας αποκομμένης ψυχρής λίμνης και έχει προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στο δυτικό, το κεντρικό και το βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας, καθώς επίσης και στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου. Το κέντρο αυτής της ψυχρής διαταραχής αναμένεται κατά το νέο 24ώρο να διέλθει πάνω από την περιοχή μας, πυροδοτώντας επί της ουσίας εκ νέου δυνατές μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με ιδιαίτερη έμφαση το βόρειο και κεντροβόρειο ηπειρωτικό τμήμα και σηματοδοτώντας παράλληλα μια μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο η εικόνα του καιρού ήδη από το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας θα διαφέρει σημαντικά καθώς αναμένεται πέρα από αισθητή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας προσεγγίζοντας μάλιστα επίπεδα καύσωνα μετά τα μέσα αυτής (λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη σε νεότερα άρθρα).

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14/08/2022

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός αναμένεται να καταστεί εκ νέου άστατος πρώτα στα βορειοδυτικά και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι μπόρες, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να απασχολήσουν τις εν λόγω περιοχές με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους να είναι έντονα και να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων και από υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων. Μέχρι αργά το πρωί τοπικές μπόρες αναμένονται και στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, ωστόσο από κει και ύστερα ο καιρός στο κεντρικό και βόρειο Πέλαγος θα τείνει ώρα με την ώρα να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Στην υπόλοιπη χώρα πλην (όπως αναφέρθηκε και άνω) της κεντρικής και σε πιο τοπικό επίπεδο της δυτικής Μακεδονίας η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και περιορισμένες νεφώσεις στους πιο ορεινούς όγκους της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Γρήγορα όμως αναμένεται ανάπτυξη νεφώσεων σε όλο το βόρειο και κεντρικό ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, με τις νεφώσεις ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. 

Έτσι από το μεσημέρι και μετέπειτα αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με μπόρες, βροχές και καταιγίδες να απασχολούν τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και προοδευτικά της Θράκης, την Ήπειρο (κυρίως τα πιο ενδότερα και ανατολικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), τη Θεσσαλία και την κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα τα φαινόμενα τοπικά θα εμφανίζουν σημάδια υψηλής έως πολύ υψηλής ραγδαιότητας, ενώ θα συνοδεύονται και από χαλάζι. Πιο τοπικές και με μικρότερη ένταση θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στην ανατολική - νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και τη βόρεια Πελ/νησο. Προοδευτική εξασθένιση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα για τις περισσότερες περιοχές, πλην όμως της Θράκης, των νησιών του θρακικού, των Σποράδων και πιθανώς της βόρειας Εύβοιας όπου λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται έντονη κακοκαιρία με ισχυρές τοπικά βροχές και καταιγίδες. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη θα είναι η εικόνα του καιρού σε νότια Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα, όπου η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και μόνο στη δυτική ορεινή - ημιορεινή Κρήτη τις θερμές ώρες της ημέρας ίσως εκδηλωθεί παροδική μπόρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις τοπικά πολύ ισχυροί έως 7 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Πέλαγος αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, από το βράδυ όμως και από τα βόρεια θα πνέει ισχυρός έως πολύ ισχυρός βοριάς που θα φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 13 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αρκετά καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων από τα δυτικά με τάση να πυκνώνουν. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση παροδικής μπόρας ή και καταιγίδας κυρίως στα πιο δυτικά και βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Μέχρι και αργά το απόγευμα τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει, το βράδυ όμως και μέσα στη νύχτα, πιθανή είναι η υποτροπή του καιρού στα βόρεια του νομού με πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ και στα νότια μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες άστατο καιρό με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Εν συνεχεία αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, μετά το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα εκδηλωθού νέες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις γύρω στα 4 Μποφόρ, ωστόσο προς το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ και πρόσκαιρα θα παρουσιάσουν ενίσχυση με την ένταση να φτάνει τα 5 και τοπικά τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας