Κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές - Ο καιρός την Παρασκευή 07/08/2020

2020-08-06

Επιδεινωμένο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού και κατά την διάρκεια της Παρασκευής σε αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας όπου μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα έχουν αρκετά μεγάλη ένταση. Παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω υποχώρηση σε ολόκληρη την χώρα, ενώ στα βορειοδυτικά θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 07/08/2020

Μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα, σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην ευρύτερη περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, οπότε και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους πολύ ισχυρές, ενώ τοπικά θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα αποκτήσουν αρκετά πιο τοπικό χαρακτήρα και θα μετατοπιστούν νοτιότερα σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια - βορειοδυτική Εύβοια, όπου και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πυκνές νεφώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και κατά τόπους τα βόρεια. Έτσι το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα τα φαινόμενα σε Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία και τοπικά δυτική Μακεδονία θα είναι έντονα και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρούς ανέμους. Παράλληλα πιθανότητα για τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες υπάρχει επίσης και για τα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελ/νησου (κυρίως τα ορεινά - ημιορεινά) ενώ και στα νησιά του Ιονίου δεν αποκλείεται να σημειωθούν μπόρες. Τις βραδινές ώρες ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα παρουσιάσει πρόσκαιρα σημάδια βελτίωσης, με εξαίρεση όμως και πάλι την κεντρική Μακεδονία όπου αναμένεται νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει πολύ καλά, με λίγες μόνο νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Δ-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις, μέτριοι έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 35 βαθμούς (στην δυτική Μακεδονία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς), στα δυτικά από 16 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά και αίθριο καιρό στα υπόλοιπα. Ωστόσο τις θερμές ώρες της ημέρας, θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και προς το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα, επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές. Στην συνέχεια ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα νεφώσεων που θα δίνουν τοπικές μπόρες κυρίως στα γύρω ορεινά. Αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς και πάλι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας