Κατά τόπους ισχυρές μπόρες βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Τετάρτη 09/06/2021

2021-06-08

Η διατήρηση των ψυχρότερων αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, θα έχει σαν συνέπεια τον έντονα άστατο καιρό και την Τετάρτη στις περισσότερες ηπειρωτικές κυρίως περιοχές της χώρας μας. Έντονες μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας στο μεγαλύτερο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού, ενώ αυξημένη παρουσιάζεται η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Παράλληλα, οι άνεμοι δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μερικώς. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 09/06/2021

Από το ξεκίνημα της ημέρας, νεφώσεις αναμένεται να επικρατήσουν στις πιο ορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και πιθανώς της βόρειας Πελ/νησου. Σε αυτά τα τμήματα ήδη από το πρωί αναμένεται να εκδηλώνονται μπόρες, οι οποίες αρχικά θα εμφανίζουν μεγάλη τοπικότητα και θα είναι περιορισμένες σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους και σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Σταδιακά όμως καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά τμήματα, νέφη τα οποία ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. 

Γρήγορα μέσα στο μεσημέρι αναμένεται να έχουμε γενικευμένη αστάθεια η οποία θα εκδηλωθεί με την μορφή έντονων βροχοπτώσεων και τοπικά ισχυρών καταιγίδων σε ολόκληρη σχεδόν την Μακεδονία, στις περισσότερες περιοχές της Θράκης (με έμφαση κυρίως την Ροδόπη και την Ξάνθη), στην Ήπειρο, στα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, στην δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και στην κεντρική - ανατολική και βόρεια Πελ/νησο. Αρχικά τα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως τα πιο ορεινά τμήματα των προαναφερθέντων τμημάτων και όσο θα βαδίζουμε προς τις πρώτες απογευματινές ώρες, θα επεκταθούν σημαντικά και στα υπόλοιπα. Κατά τόπους η ένταση των φαινομένων αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη, συνοδεία μάλιστα ισχυρών ανέμων και τοπικών χαλαζοπτώσεων. Τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες αναμένονται επίσης και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, κυρίως τις πρώτες απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση έως ότου σταματήσουν σχεδόν παντού.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί ιδίως στα νησιά του κεντρικού, ανατολικού και νοτίου Αιγαίου. Κάποιες βροχές ίσως σημειωθούν τις πρωινές ώρες στις Σποράδες ενώ μικρή πιθανότητα για περιορισμένη αστάθεια στα βουνά της Κρήτης, υπάρχει για το μεσημέρι και το απόγευμα. Στο Ιόνιο, οι νεφώσεις θα είναι κάπως περισσότερες και στην Κεφαλλονιά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μπόρας ή και καταιγίδας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ασθενείς γενικά εντάσεις της τάξεως των 2 με 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι κατά την διάρκεια των φαινομένων οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν αισθητά.

Στην Αττική περιμένουμε στην αρχή της ημέρας γενικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Προς το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι νεφώσεις στο σύνολο σχεδόν του νομού, με αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια. Πιθανότητα μπόρας και καταιγίδας υπάρχει επίσης και για περιοχές του λεκανοπεδίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας τοπικές νεφώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν σημαντικά και τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες ίσως κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού, αναμένεται το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας