Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 06/07/2020

2020-07-05

Μετά τις κατά τόπους έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της Κυριακής σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η αστάθεια θα συνεχιστεί και την Δευτέρα, με τα φαινόμενα να έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, όμως και πάλι κατά τόπους θα είναι έντονα. Από πλευράς ανέμων αυτοί θα πνέουν έως και ισχυροί στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 06/07/2020

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία και πιθανώς τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Θεσσαλία τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πολύ έντονο χαρακτήρα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων. Πολύ πιο τοπικές θα είναι οι βροχές σε Ήπειρο και δυτική Στερεά Ελλάδα με μικρή πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες κυρίως κοντά στα βουνά της Πίνδου. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει αρκετά καλά με ξαστεριά και λίγα μόνο σύννεφα. 

Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση τμήματα της δυτική Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν και πάλι να αναπτύσσονται νεφώσεις σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες σε δυτική - κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και κεντρική - βόρεια Πελ/νησος. Τα φαινόμενα αυτήν την φορά θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα και θα επηρεάζονται περιοχές που βρίσκονται κοντά με την οροσειρά της Πίνδου, ωστόσο και πάλι κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι έντονα, ιδιαίτερα σε κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Παράλληλα και τα ορεινά των νησιών του Ιονίου όπως και η ορεινή δυτική Κρήτη συγκεντρώνουν πιθανότητες για παροδική μπόρα το μεσημέρι και το απόγευμα. Καλύτερος θα παραμείνει ο καιρός στην Θράκη ενώ αίθριος θα είναι στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Από αργά το απόγευμα και το βράδυ, τα φαινόμενα σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο θα περιοριστούν σημαντικά. Ωστόσο στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και πιθανώς τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα δεν αποκλείεται να έχουμε εκ νέου επιδείνωση του καιρού αργά την νύχτα με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα δεν αναμένεται κάποια αλλαγή του καιρού. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο να φτάνει τα 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις, αρκετά ενισχυμένοι στα βόρεια μέχρι 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 15 έως 35 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα και το πρωί γενικά αίθριο καιρό και μόνο στα βορειοδυτικά θα επικρατεί συννεφιά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει πρόσκαιρα. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους και δεν αποκλείεται τις θερμές ώρες της ημέρας να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές μπόρες στα γύρω ορεινά (ίσως και παροδική καταιγίδα στα δυτικά).  Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες συννεφιά με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Στην συνέχεια αναμένεται βελτίωση του καιρού ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει στα γύρω ορεινά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες. Το βράδυ δεν αποκλείεται εκ νέου γενίκευση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας