Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Κυριακή 02/08/2020

2020-08-01

Μεταβολή έχει ήδη παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας όπου εκδηλώθηκαν ή εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τοπικές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε και κατά την διάρκεια της Κυριακής, με τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές να είναι έντονα. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια, ενώ η ζέστη στα δυτικά θα είναι πιο αισθητή

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 02/08/2020

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα υπόλοιπα παράκτια), την Θράκη (τα νοτιότερα της Ξάνθης και της Ροδόπης), τα νησιά του Θρακικού και προς το ξημέρωμα την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα βορειότερα της Στερεάς Ελλάδας (βόρεια - βορειοδυτική Εύβοια και τοπικά στην Βοιωτία). Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες που ιδιαίτερα στην νότια Χαλκιδική και τις Σποράδες, πιθανώς θα είναι ισχυρές. Σύντομης διάρκειας τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες θα έχουμε και στην δυτική Μακεδονία με γρήγορη όμως βελτίωση μέσα στην νύχτα, ενώ το πρωί θα αρχίσει σιγά σιγά να βρέχει τοπικά στην βόρεια - βορειοανατολική Πελ/νησο. Μικρότερη είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στην δυτική Στερεά Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει ομαλά με λίγες μόνο νεφώσεις και ξαστεριά. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός σε Θεσσαλία και Σποράδες θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται ενώ τοπικές μπόρες αναμένονται τις θερμές ώρες της ημέρας σε κεντρική - ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Ροδόπη, Ξάνθη) και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, ίσως πρόσκαιρα ισχυρές. Την ίδια ώρα σοβαρή επιδείνωση φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός σε δυτική και κεντρική Πελ/νησο (ιδιαίτερα στην Αρκαδία, τα ενδότερα της Ηλείας, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας) όπου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με σχεδόν αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, αργότερα όμως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε Ν-ΝΑ και θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα διατηρηθούν αρκετά ισχυροί με την ένταση στα 5 με 7 Μποφόρ και πιθανώς το πρωί στο Καρπάθιο μέχρι 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 33 βαθμούς (τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 35 βαθμούς), στα δυτικά από 20 έως 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 24 έως 30 βαθμούς (στην νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε συννεφιά η οποία θα δίνει αρχικά βροχές στα βορειότερα κυρίως τμήματα. Προς το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να γενικευτούν και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σύντομης καταιγίδας. Από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 (τοπικά στα δυτικά μέχρι 34) βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα αναμένεται συννεφιά η οποία θα δίνει μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού, κοντά στην Χαλκιδική. Πιθανότητα τοπικών βροχών υπάρχει επίσης και κατά την διάρκεια των πρωινών - πρώτων μεσημβρινών ωρών ενώ από κει και ύστερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα ανέβει μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας