Κατά τόπους σοβαρή αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά - Ο καιρός την Τρίτη 10/01/2023

2023-01-09

Όπως ήδη έχει αναφερθεί μέσα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έχουν αναρτηθεί στην καιρική μας ιστοσελίδα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή μεταβολή μετά από μία περίοδο μακράς και παρατεταμένης καλοκαιρίας. Η μεταβολή αυτή θα αποτελέσει συνέπεια μιας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής (ενός ψυχρού μετώπου) και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, την πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε Ιόνιο και ιδιαίτερα σε Αιγαίο, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά αλλά και τις αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής Ελλάδας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 10/01/2023

Ήδη λίγο πριν/λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού πρώτα στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος) και πολύ γρήγορα στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε όλα τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο. Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές των προαναφερθέντων τμημάτων, ενώ μάλιστα τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα είναι πιθανό να αποκτήσουν μεγάλη σφοδρότητα, να συνοδευτούν από υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων (ιδιαίτερα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα), από πολύ υψηλές ριπές ανέμων και τοπικά από χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου επισημαίνονται στον χάρτη με το χαρακτηριστικό σήμα προειδοποίησης). 

Πολύ γρήγορα μέχρι το ξημέρωμα οι βροχές θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας τη δυτική -κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη Πελ/νησο, ενώ μέχρι το πρωί θα επηρεάζονται όλα σχεδόν τα ανατολικά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας) καθώς επίσης και οι Σποράδες. Και σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και πιθανώς κατά τόπους έντονα.

Συννεφιασμένος αναμένεται να είναι ο καιρός κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών και στο Αιγαίο, ωστόσο τουλάχιστον μέχρι το πρωί τα όποια φαινόμενα θα είναι πολύ τοπικά και θα έχουν τη μορφή ασθενών βροχοπτώσεων. 

Ταυτόχρονα πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στα δυτικά - βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ωστόσο βαθμιαία με την είσοδο του ψυχρού μετώπου ενδότερα και την έλευση πιο ψυχρών αερίων μαζών, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν. Έτσι τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειώνονται πάνω περίπου από τα 1100 μέτρα στη δυτική Μακεδονία, πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα κατά μήκος της βόρειας οροσειράς της Πίνδου (κυρίως προς την πλευρά της Ηπείρου) και πάνω από τα 1500 με 1600 μέτρα στα υπόλοιπα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα. 

Ωστόσο, οι βροχές και οι καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά από το ύψος της βόρειας Θεσσαλίας και νοτιότερα, αν και πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές, θα έχουν αρκετά σύντομη διάρκεια και έτσι μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο θα έχει βελτιωθεί. Δεν αποκλείεται κατά διαστήματα και κατά τόπους μέχρι και αργά το μεσημέρι να συννεφιάζει και να βρέχει σε τοπικό επίπεδο, θα υπάρχουν ωστόσο σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια στις προαναφερθείσες περιοχές με τάση μάλιστα ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης του καιρού όσο θα περνάει η ώρα.

Αντίθετα σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Πελάγους με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά των φαινομένων της δυτικής Ελλάδας τη νύχτα και το πρωί). Από όμοιας έντασης φαινόμενα θα επηρεαστεί και η Θράκη (κυρίως οι νομοί Ροδόπης και Έβρου), ενώ ένα πέρασμα από βροχές και καταιγίδες θα έχουμε επίσης σε Κυκλάδες και Κρήτη. 

Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός προς τις προμεσημβρινές ώρες θα τείνει να γίνει αρκετά άστατος με διαστήματα όπου ο Ήλιος θα κάνει την εμφάνισή του αλλά και αντίστοιχα διαστήματα όπου θα συννεφιάζει και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο. Ταυτόχρονα οι χιονοπτώσεις θα κατηφορίσουν κι άλλο υψομετρικά και θα εκδηλώνονται στα ορεινά της δυτικής Στερεάς Ελλάδα από 900 με 1000 περίπου μέτρα και στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής Πελ/νησου από τα 1100 με 1200 μέτρα και πάνω.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες ο καιρός στα δυτικά θα αρχίσει σταδιακά να παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της ημέρας να συννεφιάζει τοπικά και κατά περιόδους να εκδηλώνονται διάσπαρτες μπόρες οι και καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα της Πελ/νησου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος σχεδόν παντού πλην των νοτιότερων τμημάτων της Χαλκιδικής αλλά και της Θράκης όπου θα πρέπει κατά τόπους και κατά διαστήματα να εκδηλώνονται διάσπαρτες τοπικές μπόρες. 

Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται και στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς αναμένεται ύφεση/παύση των φαινομένων, μετά τα μεσάνυχτα όμως αναμένεται εκ νέου επιδείνωση με μπόρες, βροχές και καταιγίδες, ενώ σοβαρή επιδείνωση αναμένεται και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τέλος πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων ή και καταιγίδων υπάρχει και για την Κρήτη το βράδυ, κυρίως ωστόσο στα πιο νότια τμήματα του νησιού.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με πολύ ενισχυμένες εντάσεις που θα φτάνουν τα 6 με 8 Μποφόρ, ενώ κατά την είσοδο του μετώπου οι ριπές δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξουν και τα 9 Μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν βαθμιαία να στρέφονται σε Δ-ΒΔ και θα παρουσιάσουν μερική εξασθένηση στο βόρειο Ιόνιο. Στο Αιγαίο αναμένονται Ν άνεμοι οι οποίοι θα παρουσιάσουν σοβαρή ενίσχυση και θα φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Δεν αποκλείεται μάλιστα το πρώτο μισό της ημέρας στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι ριπές να φτάσουν τα 9 Μποφόρ και ίσως το πρωί πρόσκαιρα ακόμη και τα 10 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στη νύχτα αναμένεται συννεφιά η οποία βαθμιαία θα πυκνώσει. Τις πρωινές ώρες αναμένεται ένα γενικευμένο πέρασμα ισχυρών βροχοπτώσεων από τις περισσότερες περιοχές του νομού (και από το λεκανοπέδιο), ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα. Γρήγορα ωστόσο μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις οι οποίοι τις πρωινές ώρες κατά την είσοδο του μετώπου θα είναι πολύ ισχυροί και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αυξημένη συννεφιά και μέσα στις πρωινές ώρες αναμένεται ένα πέρασμα από βροχές πρόσκαιρα ισχυρές. Γρήγορα ωστόσο και εδώ ο καιρός θα βελτιωθεί, προς το απόγευμα ωστόσο δεν αποκλείεται μια πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού με τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις εντάσεως 5 με 6 Μποφόρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα γίνουν μεταβλητοί και θα εξασθενήσουν αρκετά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας