Κατά τόπους σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Τετάρτη 30/11/2022

2022-11-29

Αρκετά σημαντική αναμένεται να είναι η καιρική μεταβολή η οποία αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης. Πρόκειται για μία αλλαγή του καιρού για την οποία έχουμε ήδη κάνει μία πρώτη αναφορά μέσα από την εβδομαδιαία μας εκτίμηση και η οποία θα απασχολήσει το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, όχι όμως παντού στον ίδιο βαθμό. Αίτιο αυτής της μεταβολής αποτελεί ένα αρκετά καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα στροβιλίζεται για αρκετές ώρες πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νότιας Ιταλίας και της χώρας μας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες μεγάλης διάρκειας κατά τόπους κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα και όχι τόσο στη δυτική Ελλάδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 30/11/2022

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και κυρίως προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση αρχικά στα πιο νότια - νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας και συγκεκριμένα στο κεντρικό και κυρίως νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές της Πελ/νησου με ιδιαίτερη έμφαση το νότιο τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος, οπότε και σε αυτές τις περιοχές αναμένεται ένα πέρασμα από βροχές και πιθανώς κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου.  Πιο τοπικές και ασθενείς βροχές αναμένονται επίσης στο υπόλοιπο τμήμα της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα ενώ τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου (στην Πίνδο) πάνω από τα 1200 με 1300 μέτρα. 

Προς τις πρωινές - προμεσημβρινές αναμένεται έναρξη εκδήλωσης ασθενών έως μέτριας έντασης βροχοπτώσεων σε δυτική Μακεδονία (με αντίστοιχες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά) και στη Θεσσαλία (στην Μαγνησία και κυρίως προς το Πήλιο τα φαινόμενα θα έχουν αρκετά πιο αξιόλογο χαρακτήρα). Ταυτόχρονα μερική μεταβολή του καιρού αναμένεται επίσης σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με ασθενείς όμως κατά βάση βροχές τοπικού χαρακτήρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. 

Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις προμεσημβρινές - πρώτες μεσημβρινές ώρες, σοβαρή έως και πολύ σοβαρή κατά τόπους επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην νότια - νοτιοανατολική και ανατολική Πελ/νησο (ιδιαίτερα στα Κύθηρα, την Λακωνία, την ανατολική Αρκαδία, την Αργολίδα και την ανατολική Κορινθία) και βαθμιαία την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Έντονες έως πολύ έντονες βροχές θα εκδηλωθούν στα περισσότερα τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών, καταιγίδες θα σημειωθούν σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενώ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων ή και από τοπικές χαλαζοπτώσεις  (ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές όπου στον χάρτη σημειώνονται με το χαρακτηριστικό σήμα προειδοποίησης). Αντίθετα στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι μεν μουντός, οι όποιες βροχές όμως τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το απόγευμα θα είναι πολύ τοπικού και ασθενή χαρακτήρα. 

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού προς το απόγευμα αναμένεται επίσης σε Σποράδες και προς το βράδυ σε ανατολική Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική και νότια Χαλκιδική και την Πιερία), με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που θα έχουν τοπικά μεγάλη διάρκεια και θα εμφανίζουν σημάδια υψηλής (πιθανώς στην νότια Χαλκιδική έως και σφοδρής) ραγδαιότητας. Παράλληλα και στα δυτικά το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο (κυρίως στο κεντρικό), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο, ενώ νέος γύρος βροχοπτώσεων και καταιγίδων αναμένεται σε ανατολική - Πελ/νησο και ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Τέλος, βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ στην Κρήτη τα πιο σημαντικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στο δυτικό - νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο θα επηρεάζεται ήδη από το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας (τοπικές βροχές αναμένονται και στην υπόλοιπη Κρήτη μέσα στην ημέρα).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές και τοπικά πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί Ν άνεμοι που θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει Α-ΒΑ άνεμος ισχυρός έως πολύ ισχυρός γύρω στα 6 με 7 Μποφόρ και το βράδυ πιθανώς θυελλώδεις έως 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε βαρυσυννεφιά από το ξεκίνημα της ημέρας με ασθενείς τοπικές βροχές να σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές του νομού. Προς το μεσημέρι όμως και από τα νότια αναμένεται σοβαρή επιδείνωση με έντονες βροχές να εκδηλώνονται από τα νότια προς τα βόρεια, ενώ πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας υπάρχει για τα ανοιχτά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Τα φαινόμενα μάλιστα φαίνεται να έχουν αξιοσημείωτη διάρκεια και είναι πιθανό κυρίως στα ανατολικά και νότια να παρουσιάσουν ακόμη και σφοδρό χαρακτήρα. Πρόσκαιρη ύφεση αυτών αναμένεται αργά το απόγευμα προς το βράδυ, όμως προς τα μεσάνυχτα αναμένεται νέα υποτροπή με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β κυρίως διευθύνσεις εντάσεως γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ, κατά την είσοδο όμως των ισχυρών φαινομένων οι ριπές είναι πιθανό να "αγγίξουν" τα 6 με 7 Μποφόρ. Το βράδυ οι άνεμοι θα γίνουν μεταβλητοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αυξημένη συννεφιά χωρίς όμως φαινόμενα. Προς το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, ωστόσο σημαντική επιδείνωση αναμένεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες με ισχυρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις εντάσεως 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας