Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια με βροχές και χιόνια στα ορεινά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τρίτη 21-04-2020

2020-04-20

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην βόρεια κυρίως Ελλάδα όπου αναμένονται αρκετές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας (έως και 12 με 13 βαθμούς κάτω σε σχέση με το τελευταίο 24ωρο). Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι καλύτερος και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν αρκετά ψηλά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 21/04/2020 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην βόρεια Ελλάδα και θα εκδηλώνονται βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, στα βορειοανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου και στην βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα μάλιστα θα έχουν κατά τόπους πολύ αξιόλογο χαρακτήρα ενώ αναμένονται και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά, πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα στην Μακεδονία και στην Θράκη πιθανώς ακόμη και μέχρι τα 700 μέτρα. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν βορειοανατολικότερα και θα επηρεάζεται η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με τοπικά αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις στα ίδια υψόμετρα. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας, από το μεσημέρι και ύστερα πάντως θα έχουν αποκτήσει πιο τοπικό χαρακτήρα και θα επηρεάζουν περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που βρίσκονται κυρίως κοντά στα βόρεια σύνορα. Παράλληλα μετά το μεσημέρι, τοπικού χαρακτήρα βροχές θα έχουμε στην Ήπειρο (εδώ δεν αποκλείεται και πρόσκαιρη καταιγίδα), την Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και ίσως την βόρεια Πελ/νησο και το βόρειο Ιόνιο με τοπικές χιονοπτώσεις κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα. Από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα, ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ (εκτός από το βόρειο Ιόνιο όπου εδώ η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπεράσει τα 4 Μποφόρ) και στο Αιγαίο από Β κυρίως διευθύνσεις που στα βόρεια η ένταση θα φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ και κατά τόπους οι ριπές θα αγγίζουν τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στα κεντρικά και νότια. Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα για ασθενή βροχή στα δυτικά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές ιδιαίτερα αξιόλογες κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα και θα διατηρηθούν κυρίως περιμετρικά της πόλης μέχρι το τέλος της ημέρας (το βράδυ δεν αποκλείεται εκ νέου γενίκευση των φαινομένων). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας