Καύσωνας διαρκείας με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-06-20

Το πρώτο σοβαρό κύμα θερμής εισβολής το οποίο θα μεταφραστεί σε καύσωνα αξιόλογης μάλιστα διάρκειας, αναμένουμε στην χώρα μας μέσα στα επόμενα 24ώρα. Έως τώρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τον μήνα που διανύουμε, ήταν η αστάθεια η οποία προκαλούσε και συνεχίζει σε τοπικό επίπεδο να προκαλεί μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε διάφορες ηπειρωτικές περιοχές. Αυτή αναμένεται να αποτελέσει σχεδόν παρελθόν μέσα στις επόμενες ημέρες και ουσιαστικά θα περιοριστεί σε εξαιρετικά τοπικό επίπεδο, επηρεάζοντας μόνο τα βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.


Στην προηγούμενή μας ανάλυση, σας είχαμε προϊδεάσει για το τι μέλλει γενέσθαι καιρικά και είχαμε αναφερθεί στο ridge των θερμών αερίων μαζών, το οποίο μετατοπίζεται σιγά σιγά από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου προς την χώρα μας. Μάλιστα αυτό το ridge, αναμένεται να ανυψωθεί σε ακόμη μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, τροφοδοτούμενο με θερμότερες αέριες μάζες, ως αποτέλεσμα μιας long wave trough στην δυτική - βορειοδυτική Ευρώπη.


Το αποτέλεσμα όλης αυτής της εξέλιξης, θα είναι ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα αγγίξουν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και σε τοπικό επίπεδο θα φτάσουν ακόμη και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα το θερμό αυτό κύμα αναμένεται να έχει μία πολύ αξιόλογη διάρκεια τουλάχιστον 5 με 6 ημερών (δηλαδή τουλάχιστον έως την Κυριακή 27/06/2021), ενώ υπάρχει η τάση να παραταθεί μία με δύο ημέρες ακόμα.

Το παραπάνω διάγραμμα αναπαριστά την θερμοκρασιακή μεταβολή που αναμένεται να λάβει χώρα στην περιοχή της Αθήνας το επόμενο διάστημα, αποτυπώνει ωστόσο πολύ καλά την καιρική εικόνα για ολόκληρη την χώρα. Με την κόκκινη καμπύλη διαγράφεται η μέση θερμοκρασιακή τιμή ανά την περίοδο, ενώ η άσπρη καμπύλη αποτελεί έναν μέσο όρο όλων τον προγνωστικών σεναρίων για την θερμοκρασιακή εξέλιξη. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η εκτιμώμενη -με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία- περίοδος του καύσωνα, θα είναι από την ερχόμενη Τρίτη 22/06/2021 έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Από κει και ύστερα, υπάρχει μεγάλη διασπορά των προγνωστικών υποσεναρίων, κάτι το οποίο δημιουργεί ένα ερωτηματικό για το αν οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν και τότε να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ή εάν θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικές τιμές.


Ο καύσωνας στην χώρα μας αναμένεται ουσιαστικά να ξεκινήσει από την Τρίτη 22/06/2021, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά να φτάνουν τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου και ίσως σε τοπικό επίπεδο τους 40 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας ωστόσο αναμένεται από την Τετάρτη 23/06/2021 και μετέπειτα όπου σε περιοχές όπως το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, τα ενδότερα τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η δυτική και κεντρική Θεσσαλία, το εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου, θα παρατηρηθούν μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές άνω των 40 βαθμών Κελσίου, φτάνοντας κατά τόπους έως και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικές λεπτομέρειες για τις περιοχές όπου θα παρατηρηθούν οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές, θα έχουμε μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι για την ερχόμενη εβδομάδα, ευνοείται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτής να εντοπίζονται στην δυτική Ελλάδα. Επιπλέον από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν στα Πελάγη με ασθενείς γενικά εντάσεις, ενώ φαίνεται μία ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο προς τα τέλη της νέας εβδομάδας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κατά την διάρκεια αυτού του καύσωνα, εφόσον αυτό καθίσταται εφικτό, καλό θα είναι να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι τιμές του δείκτη UV (δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας), αναμένονται σε επίπεδα άνω του 8, οπότε και θα πρέπει να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα προφύλαξης (γυαλιά ηλίου, καπέλο, ανοιχτόχρωμη μπλούζα, αντηλιακό).

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα σας ενημερώνουμε διαρκώς για την όλη εξέλιξη αυτού του σοβαρού κύματος θερμής εισβολής, με αναλυτικές καθημερινές προγνώσεις. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 21/06/2021, μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο: https://www.hellasmeteo.gr/l/diaspartes-kataigides-sta-oreina-kai-peraitero-anodos-tis-thermokrasias-o-kairos-tin-deytera-21-06-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας