«Καύσωνας» μέσα στον Ιανουάριο και μετά Χειμώνας – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-01-05

Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του Χειμώνα, ωστόσο μέχρι τώρα ο καιρός δεν έχει δείξει χειμωνιάτικες «διαθέσεις» στην χώρα μας. Και αυτό διότι από πλευράς θερμοκρασιών, αυτές παραμένουν εδώ και πολλές ημέρες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με το αίτιο να είναι το παρατεταμένο νότιο ρεύμα το οποίο έχει κυριαρχήσει σχεδόν όλο το πρώτο μισό της εποχής. Αυτά, σε συνδυασμό με τις βροχές οι οποίες κατά διαστήματα εκδηλώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και τις χιονοπτώσεις οι οποίες περιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, συνθέτουν ένα αμιγώς φθινοπωρινό καιρό (εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς και ανοιξιάτικο) και σε καμία των περιπτώσεων χειμωνιάτικο.

Στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση, σας είχαμε αναφέρει το ενδεχόμενο μίας θερμής εισβολής για την εποχή που διανύουμε αλλά και για τα πρώτα σενάρια χειμωνιάτικου καιρού αμέσως μετά.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμηση, πράγμα που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα το ερχόμενο Σ/Κ, αναμένεται μία πολύ έντονη (και σπάνια) για την εποχή θερμή εισβολή στην χώρα μας.

Διάταξη αερίων μαζών στην Ευρώπη την Κυριακή 10/01/2021.


Το αποτέλεσμα αυτής της θερμής εισβολής, θα είναι η «εκτόξευση» της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή που διανύουμε φτάνοντας σε αρκετά τμήματα τους 23 και τους 24 βαθμούς Κελσίου. Σε τοπικό επίπεδο ωστόσο (πχ. Τα βόρεια της Κρήτης), δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των 26, ακόμα και 27 βαθμών Κελσίου, τιμές που μάλλον Μάη μήνα θυμίζουν.

Πέρα όμως από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θα έχουμε να κάνουμε και με μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, αλλά και με κάποιες βροχές στην βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ίσως μάλιστα τοπικά αξιόλογες.

Από κει και ύστερα, με το πέρας αυτής της ομολογουμένως εντυπωσιακής για την εποχή θερμής εισβολής, τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία συμφωνούν σε μία τελείως διαφορετική καιρική συνέχεια και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μία εντυπωσιακή και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα, προσεγγίζοντας πλέον καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα (αυτό φαίνεται να συμβαίνει μεταξύ 11 και 13 Ιανουαρίου).


Έτσι λοιπόν μετά τις 11 με 12 του μήνα, όλα δείχνουν ότι ο καιρός θα κρυώσει αρκετά, αρχικά στην βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια στις περισσότερες κεντρικές κυρίως περιοχές, ενώ υπάρχουν και κάποια σενάρια τα οποία κάνουν λόγο για χιονοπτώσεις σε πιο χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Φυσικά είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να πούμε περισσότερα σχετικά με αυτήν την εξέλιξη και ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνια, υψόμετρα χιονοπτώσεων κτλ.). Τονίζουμε επίσης ότι το γεγονός ότι ο καιρός θα εναρμονιστεί με την εποχή που βρισκόμαστε, δεν σημαίνει απαραίτητα ψυχρή εισβολή και αυτό είναι κάτι που θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση όπου θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την όλη εξέλιξη. Μην ξεχνάτε ότι για την καθημερινή σας καιρική ενημέρωση, μπορείτε να ανατρέξετε στις προγνώσεις μας, οι οποίες εκδίδονται σε καθημερινή βάση. 

Την αναλυτική πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη 06/01/2021 μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/moyntos-o-kairos-me-topikes-vroches-sta-dytika-o-kairos-tin-tetarti-06-01-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας