Καύσωνας σε αρκετές περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες - Ο καιρός την Τρίτη 10/08/2021

2021-08-09

Από συνθήκες καύσωνα με κατά τόπους υψηλές έως και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να χαρακτηριστεί το νέο 24ωρο στην χώρα μας, καθώς το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο εντοπίζεται στην περιοχή της βόρειας Αφρικής,  μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας, με έμφαση τα πιο δυτικά και κεντρικά τμήματα όπου και θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 10/08/2021

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριες αλλά και ιδιαίτερα ζεστές καιρικές συνθήκες, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει. Ωστόσο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν στις ορεινότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου καθώς και στην ορεινή κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Σε αυτά τα τμήματα μεταξύ των πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα σημειωθούν διάσπαρτου χαρακτήρα μπόρες και ενδεχομένως πιθανή μεμονωμένη καταιγίδα. Τα όποια φαινόμενα πάντως θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα, θα εκδηλώνονται κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα και θα έχουν ολιγόλεπτη διάρκεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση, φτάνοντας την ισχυρή ένταση των 6 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και στα ανατολικά και νότια τμήματα του Πελάγους θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί, "αγγίζοντας" τα 7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ.

Εκτός όμως από τα Πελάγη, ενίσχυση των ανέμων, ΒΔ κυρίως διευθύνσεων, αναμένεται στο δυτικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας και ιδιαίτερα σε Ήπειρο, δυτική - κεντρική Μακεδονία και δυτική - βόρεια Θεσσαλία, με την ένταση να φτάνει τα 6 Μποφόρ και στα ορεινά - ημιορεινά τοπικά τα 7 Μποφόρ. Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων και εντάσεως 4 με 5 Μποφόρ, αναμένονται σε δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα καθώς και σε κεντρική - βόρεια Πελ/νησο.

Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 19 έως 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 25 έως 38 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 20 έως 43 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 43 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 24 έως 38 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθεί τοπική ολιγόλεπτη μπόρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις, με την ένταση το μεσημέρι και το απόγευμα να φτάνει τα 5 Μποφόρ και στα πιο ορεινά τοπικά τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό όμως του νομού η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει έως τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας