Κύμα ισχυρών κατά τόπους χιονοπτώσεων και πολικό ψύχος - Ο καιρός το Σάββατο 12/03/2022

2022-03-11

Κορύφωση του τρέχοντος πολικού κύματος ψύχους που επηρεάζει τη χώρα μας και έχει δώσει χιονοπτώσεις σε πεδινές - προσήνεμες προς το Αιγαίο περιοχές, αναμένεται κατά το νέο 24ώρο. Αιτία θα αποτελέσει η περιστροφή της ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής με το δυτικό τμήμα αυτής να εισχωρεί εντός του Αιγαίου. Έτσι τις αμέσως επόμενες ώρες θα αναπτυχθεί εκ νέου μία ζώνη νεφώσεων από το ύψος της Χαλκιδικής και νοτιότερα, σημάνοντας έναν αξιόλογο προσήνεμο προς το Αιγαίο χιονιά, τον πιο ισχυρό αυτών των ημερών. Ταυτόχρονα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο παγετός θα είναι ισχυρός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους μάλιστα ολικός στα βόρεια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 12/03/2022

Ήδη λίγο πριν/μετά τα μεσάνυχτα, θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πυκνές νεφώσεις από τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της νότιας Χαλκιδικής), τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Σε αυτές τις περιοχές μέσα στη νύχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις οι οποίες θα εκδηλώνονται σε μηδενικά υψόμετρα και ώρα με την ώρα θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Μέσα στις πρωινές ώρες αναμένεται σταδιακή επέκταση των εν λόγω φαινομένων, καθώς οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν το σύνολο της Εύβοιας και τα πιο βόρεια τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής, ενώ όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα επηρεάζεται πλέον το σύνολο της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και σε πιο τοπικό επίπεδο η βορειοανατολική Πελ/νησος. Οι χιονοπτώσεις αυτές στις Σποράδες, την Εύβοια, τα πιο ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας και τα βορειότερα τμήματα της ΑττικοΒοιωτίας, θα πρέπει κατά διαστήματα να είναι πυκνές έως πολύ πυκνές, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και στις παράκτιες προαναφερθείσες περιοχές. Προοδευτική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες, θα παραμείνουν όμως αυτές σε τοπικό επίπεδο έως το τέλος της ημέρας κυρίως σε Σποράδες και Εύβοια. 

Πέρα από τα προαναφερθέντα τμήματα, παροδικά κύματα χιονοπτώσεων θα έχουμε και στις βόρειες - βορειοδυτικές Κυκλάδες πιθανώς και σε παραθαλάσσια τμήματα, ενώ σημαντικές χιονοπτώσεις αναμένονται και πάλι στην Κρήτη με τα υψόμετρα να κατεβαίνουν έως τα 300 με 350 μέτρα (ίσως σε εξάρσεις και λίγο πιο χαμηλά). 

Στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός αναμένεται να είναι πιο καλός, παρ' όλα αυτά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν και πάλι νεφώσεις στα ενδότερα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπότε δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις σε Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία. Πιθανότητα λίγων τοπικών ασθενών βροχοπτώσεων υπάρχει για το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, ενώ τέλος αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα παραμείνουν οι βοριάδες με εντάσεις γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -5 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -4 έως 7 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από -1 έως 7 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πολύ πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται ξαστεριά σε όλο το νομό και λίγα μόνο σύννεφα στα βόρεια. Γρήγορα νωρίς το πρωί θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βόρεια - βορειοανατολικά και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις πιθανώς πυκνές στις πιο βόρειες - βορειοανατολικές περιοχές (μέχρι τα παραθαλάσσια). Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα εισέρχονται νοτιότερα και προς το μεσημέρι αναμένεται σοβαρή γενίκευση των φαινομένων με χιονοπτώσεις στο σύνολο σχεδόν του νομού, καθώς και μέσα στο λεκανοπέδιο. Οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα βόρεια - βορειοανατολικά προάστια, ενώ στα νοτιοδυτικά η ένταση θα είναι πιο ήπια, θα υπάρχουν όμως διαστήματα σημαντικών εξάρσεων που θα φτάνουν έως το κέντρο της πόλης και έως τα νότια προάστια. Αξιόλογες χιονοστρώσεις αναμένονται σε γενικές γραμμές πάνω από τα 200 με 250 μέτρα στα βόρεια προάστια, χιονοστρώσεις όμως είναι πιθανό να παρατηρηθούν και χαμηλότερα (θα εξαρτηθεί από τις ώρες της κορύφωσης του φαινομένου). Από αργά το απόγευμα ο καιρός στο λεκανοπέδιο θα αρχίσει να βελτιώνεται ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν βορειότερα. Δεν αποκλείεται ωστόσο μέσα στη νύχτα να υπάρξει μια ακόμα υποτροπή του καιρού, αυτήν την φορά όμως κυρίως στα πιο βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αρκετά καλό καιρό. Βαθμιαία όμως προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και δεν αποκλείεται να χιονίσει ασθενώς και για λίγο κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας