Κύμα ψυχρής εισβολής με τοπικές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα – Η τάση του καιρού έως τα Χριστούγεννα 2021

2021-12-15

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχει αλλάξει αρκετά το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας. Και αυτό διότι από την εμμονική καιρική συμπεριφορά των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών και των νοτιάδων, έχουμε περάσει σε αλλαγή του τύπου της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε μεσημβρινή. Αυτή η κυκλοφορία ευνοεί την κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, κάτι το οποίο ήδη έχει γίνει αντιληπτό, με τους ανέμους πλέον να έχουν γυρίσει σε βοριάδες και να έχουν ρίξει σημαντικά την θερμοκρασία σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα τις τελευταίες ώρες είχαμε και αρκετά συμπαγή καιρό στην κεντρική - ανατολική χώρα με βροχές να εκδηλώνονται κυρίως στα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά - ημιορεινά), ενώ αρκετό νερό έπεσε επίσης στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Αντίθετα η δυτική και περιοχές της βόρειας Ελλάδα απολαμβάνουν πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες, με το κρύο ωστόσο να έχει εδραιωθεί και σε αυτές τις περιοχές.

Σας είχαμε προϊδεάσει μέσα από την προηγούμενή μας εκτίμηση για μία αρκετά σημαντική αλλαγή του καιρού προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα για το ερχόμενο Σ/Κ (18-19/12/2021) και είχαμε αναφέρει την τάση που έχει διαμορφωθεί για αυτό το διάστημα η οποία «θέλει» την κατάβαση αρκετά ψυχρότερων αερίων μαζών και κατά πάσα πιθανότατα την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παρ' όλα αυτά δεν επεκταθήκαμε σε περαιτέρω αναλύσεις και αυτό διότι υπήρχε μία αρκετά έντονη ασάφεια ως προς τον προσδιορισμό της δυναμικής αυτής της ψυχρής εισβολής και της δημιουργίας - τροχιάς που θα ακολουθούσε το βαρομετρικό χαμηλό, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα καθορίσει και την συνολική έκβαση του καιρού.

Οι τελευταίες ωστόσο ανανεώσεις των παγκόσμιων αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων, φαίνεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά το τοπίο και πλέον είμαστε σε θέση να αναφέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την όλη καιρική εξέλιξη.


Το εκτενές Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων το οποίο αυτήν την στιγμή καλύπτει σχεδόν το σύνολο της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανυψωθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, έως περίπου το ύψος της Σκανδιναβίας, ενώ παράλληλα το βορειοδυτικό τμήμα του Αντικυκλώνα θα επιμηκυνθεί δυτικότερα - βορειοδυτικότερα προς την Ισλανδία και την Γροιλανδία. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας ισχυρός εμποδιστής, καθώς δεν θα επιτρέψει στα βαρομετρικά χαμηλά από την Ατλαντική Ροή να διεισδύσουν προς την Γηραιά Ήπειρο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη με κατεύθυνση νότια - νοτιοδυτική προς την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου και κατά συνέπεια προς την χώρα μας.

                        Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών για το Σάββατο 18/12/2021


Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την πρώτη φετινή ψυχρή εισβολή η οποία επί του συνόλου δεν θα λέγαμε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική (ως προς την ένταση του ψύχους), σε κάθε όμως περίπτωση θα ρίξει τις θερμοκρασίες σε αρκετά έως πολύ χαμηλά επίπεδα στις περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Καθώς θα κατέρχονται αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, θα «συναντήσουν» τις θερμές θάλασσες του Αιγαίου Πελάγους και εμπλουτιζόμενες με σημαντικά ποσά υγρασίας, θα προκληθεί κυκλογένεση, δηλαδή δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στο κεντρικό Αιγαίο με τροχιά προς την περιοχή των Δωδεκανήσων.

Πρόκειται για μία διάταξη η οποία κατά κύριο λόγο ευνοεί σημαντικά την εκδήλωση φαινομένων βροχής ή χιονιού στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ τα δυτικά (πλην πιθανώς του κεντρικού και νοτίου Ιονίου όπου το Σάββατο είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες) και τα βόρεια (πλην πολύ πρόσκαιρα της Θράκης όπου θα σημειωθούν κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις), θα απολαμβάνουν καλύτερο καιρό, φυσικά όμως και εκεί αρκετό κρύο.

Με βάση λοιπόν τα όσα περιεγράφηκαν παραπάνω: 

Από την νύχτα της Παρασκευής προς το ξημέρωμα του Σαββάτου θα πρέπει να περιμένουμε την αλλαγή του καιρού με την είσοδο των ψυχρών αερίων μαζών. Κατά την διάρκεια του Σαββάτου αρκετές βροχές αναμένεται να σημειωθούν σε παραθαλάσσιες περιοχές περίπου από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και νοτιοανατολικότερα και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (από τα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας), την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο, ενώ σε Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα, θα παρατηρηθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες.Από πλευράς χιονοπτώσεων, αυτές σε γενικές γραμμές φαίνεται κατά κύριο λόγο να εκδηλώνονται σε ορεινές - ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ σε νοτιοανατολική Θεσσαλία και κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (κυρίως Βοιωτία και Εύβοια) προς το β' μισό της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα κατηφορίσουν και χοντρικά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 300 μέτρα (κατά τόπους θα είναι και αρκετά πυκνές). Φυσικά σε εξάρσεις δεν αποκλείεται χιονοπτώσεις να παρατηρηθούν και πιο χαμηλά, αυτές τις λεπτομέρειες όμως θα τις προσδιορίσουμε αναλυτικά στην πρόγνωση του 24ώρου.

Όσον αφορά την Αττική, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ημέρα του Σαββάτου θα κυλήσει με πολύ κλειστό καιρό και αρκετές βροχές στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ τα χιόνια (αρκετά πυκνά) θα εντοπίζονται πάνω από τα 600 μέτρα με 700 μέτρα σε γενικές γραμμές και στα πιο δυτικά τμήματα του νομού πιθανώς 100 με 200 μέτρα πιο κάτω. Το ενδεχόμενο ωστόσο αργά την νύχτα του Σαββάτου και κυρίως το ξημέρωμα - πρωί της Κυριακής να κατηφορίσουν οι χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα έως και τα βόρεια προάστια είναι υπαρκτό (χοντρικά μέχρι τα 300 μέτρα περίπου). Όλες αυτές τις λεπτομέρειες θα τις διευθετήσουμε στην πρόγνωση που θα εκδώσουμε.

Σημαντικές επίσης αναμένονται οι χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου με τα υψόμετρα να κυμαίνονται περίπου γύρω στα 1000 μέτρα.

Από κει και ύστερα όσον αφορά την τάση του καιρού πλησίον της ημέρας των Χριστουγέννων, δεν είμαστε σε θέση για την ώρα να αναφέρουμε πολλές λεπτομέρειες. Αυτό που πάντως φαίνεται να συμβαίνει, είναι η εδραίωση αυτής της μεσημβρινής κυκλοφορίας για το επόμενο 10ήμερο περίπου, που σε γενικές γραμμές ευνοεί αυτές τις ψυχρές καθόδους. Η νέα εβδομάδα φαίνεται να ξεκινάει επίσης με αρκετό κρύο, με την πιθανότητα της εκ νέου κατάβασης ψυχρότερων αερίων μαζών προς την χώρα μας. Η αβεβαιότητα όμως για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ακόμη αρκετά μεγάλη.

Για την ώρα προέχει η εν λόγω επερχόμενη διαταραχή του Σ/Κ για την οποία θα μιλήσουμε ξανά σε νεότερο άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι, θα υπάρξουν συνεχείς ανανεώσεις αναλόγως των νεότερων προγνωστικών στοιχείων.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας