Κύμα θερμής εισβολής για την εποχή τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-02-01

Εάν εξαιρέσουμε δύο περιπτώσεις όπου μέσα στον φετινό Χειμώνα, είχαμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις σε κεντρικές και βόρειες πεδινές περιοχές, εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τους τελευταίους δύο μήνες είναι οι νοτιάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα στα δυτικά. Είναι γεγονός ότι οι χιονοπτώσεις απουσιάζουν αισθητά την φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι στα βορειοδυτικά έχουν σημειωθεί αξιόλογες χιονοπτώσεις, ωστόσο αυτές εντοπίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Στην τελευταία μας εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη του καιρού έως τα μέσα Φλεβάρη, σας είχαμε αναφέρει πως μετά το πέρας της τωρινής ατμοσφαιρικής διαταραχής, θα μπούμε σε ένα διάστημα όπου θα επικρατήσει άκρως ανοιξιάτικος καιρός με πλήρη απουσία των βροχοπτώσεων από όλη την χώρα και με θερμοκρασίες πολύ υψηλές για την εποχή που διανύουμε. Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως την παραπάνω εξέλιξη και έτσι τις αμέσως επόμενες ημέρες, μπαίνουμε σε μία περίοδο διάρκειας 4 με 6 ημερών όπου θα κυριαρχήσουν αυτές οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτήν την εξέλιξη, θα είναι ένα πολύ εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα ανυψωθεί σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, καλύπτοντας ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και μέρος της κεντρικής Ευρώπης


Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την οποιαδήποτε ατμοσφαιρική διαταραχή να εισέλθει στην περιοχή μας, προκαλώντας αυτήν την καλοκαιρία παντού. Παράλληλα θα έχουμε και μεταφορά αρκετά έως πολύ θερμών αερίων μαζών για την εποχή που διανύουμε, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κατά διαστήματα και πάνω από τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου σε κεντρικές και νότιες περιοχές.

Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο για την ημέρα της ερχόμενης Κυριακής 07/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρείτε πως η χώρα μας βρίσκεται κάτω από "ανοιχτά χρώματα" που δηλώνουν τις θερμές αέριες μάζες, την ώρα που η βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολικό ψύχος. 


Η εξέλιξη αυτή θα ξεκινήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην χώρα μας την Τετάρτη 03/02, όπου προοδευτικά οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλώνονται μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σταματήσουν μέσα στην ημέρα. Η διάρκεια αυτού του ανοιξιάτικου καιρού, εκτιμάται μέχρι τουλάχιστον το τέλος της Κυριακής 07/02 και ενδεχομένως διατηρηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα 08/02. Μάλιστα μέσα στο Σ/Κ, αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα ζέστης στην περιοχή μας, οπότε και υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν θερμοκρασίες άνω των 22 με 23 βαθμών Κελσίου κυρίως σε κεντρικές και νότιες περιοχές.

Από κει και ύστερα το πεδίο υψηλών πιέσεων φαίνεται ότι θα υποχωρήσει ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα, οπότε και διαφαίνεται μία αλλαγή του καιρού στην βορειοδυτική - βόρεια Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, ενδεχομένως όμως θα διατηρηθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Στην τελευταία μας εκτίμηση, σας είχαμε επίσης αναφέρει πως μετά τις 11 με 12 Φλεβάρη, κάτι θα προσπαθήσει να αλλάξει στο σκηνικό του καιρού και αυτός να καταστεί πιο Χειμωνιάτικος.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει σε πρώτη φάση, είναι συσσώρευση πολύ ψυχρών - πολικών αερίων μαζών στην ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη (όπως μπορείτε να δείτε και στον παραπάνω χάρτη), την ώρα που η χώρα μας θα βρίσκεται υπό τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Όπως όλα δείχνουν, ο Χειμώνας θα δείξει τα «δόντια» του στην ανατολική - βορειοανατολική Ευρώπη όπου αναμένεται ένα ισχυρό κύμα ψύχους πολύ μεγάλης διάρκειας.

Σε πρώτη φάση λοιπόν και μέχρι τις 13 με 14 Φλεβάρη, αυτό το κύμα ψύχους δεν φαίνεται να καταφέρνει να κατεβαίνει τόσο νότια έτσι ώστε να προκαλέσει κάποια σοβαρή χειμωνιάτικη αλλαγή του καιρού, παρά μόνο να πέσει η θερμοκρασία στην χώρα μας σε σχεδόν κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Αν και χρονικά βρισκόμαστε πολύ μακριά, υπάρχει μία τάση - ένδειξη για πιο σοβαρή αλλαγή του καιρού, μετά τις 14 με 15 Φλεβάρη, διάστημα το οποίο ίσως καταφέρουν τελικά να κατέλθουν πιο ψυχρές αέριες μάζες.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώνουμε με αναλυτικά άρθρα, ενώ μπορείτε επίσης να έχετε καθημερινή αναλυτική καιρική ενημέρωση μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας