Κύμα θερμής εισβολής με κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

2021-04-26

Βαδίζουμε σιγά σιγά προς τον μήνα Μάιο και όπως είναι πολύ λογικό, πλέον οι καιρικές συνθήκες θα βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα όσον αφορά την θερμοκρασία όπου σταδιακά θα παρουσιάζει περαιτέρω άνοδο. Ήδη, μετά και το πέρας της ατμοσφαιρικής διαταραχής που επηρέασε αρκετά μεγάλο κομμάτι της χώρας μας με αξιόλογα ποσά βροχής, ο καιρός έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία έχει ανέβει.

Σας είχαμε ενημερώσει και μέσα από την εκτίμησή μας για την εξέλιξη του καιρού την Μεγάλη Εβδομάδα και σας είχαμε πει πως μετά τα μέσα αυτής, αναμένεται μία πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, κατά τόπους σε Καλοκαιρινά επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, επιβεβαιώνουν πλήρως αυτήν την εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει πως από την Μεγάλη Πέμπτη και μετέπειτα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πολύ μεγάλη άνοδο, ξεπερνώντας σε αρκετές κεντρικές και νότιες περιοχές τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Όπως μπορείτε να διακρίνετε και από τον παραπάνω χάρτη, το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την πολύ μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, φυσικά σε επίπεδα αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή, θα είναι η πολύ έντονη μεταφορά των θερμών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα, κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο στις επιφανειακές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, να σας αναφέρουμε ότι την Μεγάλη Πέμπτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περί τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, τους 25 με 27 βαθμού στα κεντρικά και νότια και τους 29 με 31 βαθμούς στην Κρήτη.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ανέλθουν κατά τόπους περί τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια και κοντά στους 32 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη. Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ανέβει λίγο ακόμα, φτάνοντας τοπικά τους 30 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια Ελλάδα και ξεπερνώντας κατά τόπους τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι η συννεφιά σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, που θα μας απασχολήσουν αρκετά όλες τις επόμενες ημέρες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις μέγιστες θερμοκρασίες, καθώς θα εμποδίσουν την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας από τις προαναφερθείσες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται καλοκαιρινό από πλευράς θερμοκρασιών και περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε νεότερες προγνώσεις.

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Μεγάλη Τρίτη 27/04/2021, μπορείτε να την βρείτε στην «Αρχική» ή στην ενότητα «Προγνώσεις».

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας