Κύμα θερμής εισβολής στα τέλη του μήνα – η εξέλιξη του καιρού

2020-07-22

Αδιαμφισβήτητα, η ηλιοφάνεια αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού εδώ και αρκετές ημέρες στην χώρα μας με τις βροχές πλέον να απουσιάζουν, ενώ το πολύ ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο καταφέρνει και δροσίζει κάπως τα νησιά και τα ανατολικά ηπειρωτικά, σε αντίθεση με τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου η ζέστη είναι πιο αισθητή.

Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε μιλήσει για τον ζεστό καιρό που αναμένεται να επικρατήσει το ερχόμενο Σ/Κ, αλλά και για το ενδεχόμενο μιας αξιόλογης θερμής εισβολής τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες του μήνα που διανύουμε.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας.

Έτσι λοιπόν πράγματι μέσα στο Σ/Κ αναμένεται μια σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 36 με 38 βαθμούς κατά μέσον όρο, ενώ παράλληλα αναμένεται και μερική εξασθένιση των βοριάδων στο Αιγαίο όπου δεν φαίνεται να ξεπερνούν την ένταση των 6 Μποφόρ κυρίως στα ανατολικά.

Από κει και ύστερα μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη θερμοκρασιακή μεταβολή, όμως από τις 29 του μήνα αναμένεται νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας των πιο θερμών αερίων μαζών, οπότε και ο υδράργυρος θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά περί τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, με αυξημένη πιθανότητα να παρατηρηθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 40 βαθμών Κελσίου.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να διατηρείται μέχρι τις 2 Αυγούστου ενώ από κει και ύστερα διαφαίνεται μια μικρή υποχώρηση του υδραργύρου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως αν και η ζέστη θα είναι έντονη, οριακά θα αποφύγουμε τις συνθήκες ενός καύσωνα, ωστόσο αυτό θα το επιβεβαιώσουμε τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα δεν αναμένονται βροχές (παρά μόνο στα βορειοδυτικά ορεινά κατά διαστήματα) ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο σε γενικές γραμμές θα διατηρηθούν με μέτριες γενικά εντάσεις έως 6 Μποφόρ.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας