Λευκός επισκέπτης για τα ανατολικά προσήνεμα - Πιθανότητα χιονόπτωσης και στο κέντρο της Αθήνας - Εκτίμηση του καιρού για το τριήμερο 05-07/01/2019

2020-01-03

Αγαπητοί αναγνώστες του Hellasmeteo, σε χθεσινή μας εκτίμηση είχαμε τονίσει τον ερχομό μιας αξιόλογης ψυχρής εισβολής προς την περιοχή μας η οποία θα έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων κυρίως στο Αιγαίο, την νέα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο αλλά και τις αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι όμως σε ολόκληρη την χώρα. Και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία λοιπόν, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα σημαντική μεταβολή του καιρού η οποία πάντως δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια αλλά θα είναι αρκετά έως πολύ αξιόλογη.

Συγκεκριμένα από το ξημέρωμα της Δευτέρας και για περίπου ένα 24ωρο (μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες τις Τρίτης) θα πρέπει να εκδηλώνονται κατά διαστήματα πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), της ανατολικής - βορειοανατολικής Πελ/νησου (ανατολική Αρκαδία, βορειοανατολική Κορινθία και βορειοανατολική Αργολίδα) και ίσως τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία). Σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης και στην ορεινή - ημιορεινή Κρήτη πάνω από τα 500 με 600 μέτρα περίπου και ίσως στα δυτικά λίγο χαμηλότερα. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα των Κυκλάδων, της Κρήτης, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου). Σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση και θα σταματήσουν σχεδόν εντελώς εκτός από την Κρήτη όπου θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη αναμένεται να πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει τα 8 με 9 Μποφόρ και πιθανώς οι ριπές τα 10 Μποφόρ.

Πάντως πριν την επιλεκτική επιδείνωση του καιρού την Δευτέρα και την Τρίτη, μερική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και την Κυριακή. Συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται συννεφιά και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες γρήγορα θα κατέβουν πιο χαμηλά και πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Πιθανότητα για χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο υπάρχει επίσης για την Ήπειρο την Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα κυρίως προς το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου ενώ αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα σε ανατολική Στερεά Ελλάδα Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και ενδεχομένως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα πάντως από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μετέπειτα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα και ο καιρός στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια θα βελτιωθεί. 

Όσον αφορά τον νομό Αττικής

Αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής με βροχές στις περισσότερες πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις αρχικά στους γύρω ορεινούς όγκους πάνω από τα 700 με 800 μέτρα. Όσο θα περνάει η ώρα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν και μέχρι το τέλος της ημέρας θα χιονίζει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 300 με 400 μέτρα στην Πεντέλη, πάνω από τα 300 μέτρα στην Πάρνηθα και πιθανώς μέχρι τα 150 με 200 μέτρα στον Κιθαιρώνα και τα Γεράνεια Όρη). Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις φαίνεται να ξεκινάνε προς τα μεσάνυχτα σε πολλές περιοχές της δυτικής Αττικής οι οποίες στην προηγούμενη κακοκαιρία δέχθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού (Βίλια, Ερυθρές, Οινόη κτλπ.) Προς το ξημέρωμα της Δευτέρας θα εισέλθουν στο νομό ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες και έτσι η βροχή θα πρέπει να γυρίσει σε χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι αναμένεται να χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αθήνας όπου μάλιστα δεν αποκλείονται και χιονοστρώσεις ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας (δεν φαίνεται να καταφέρνει να το στρώνει) και ίσως και λίγο χαμηλότερα. Από το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός δείχνει να σπάει από το κέντρο και νοτιότερα όπου θα επικρατήσει ο άστατος καιρός (εναλλαγές διαστημάτων με ηλιοφάνεια και χιονόνερου - χιονιού). Πιο βόρεια θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και εδώ όμως με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Σε γενικές γραμμές τα φαινόμενα φαίνεται να διατηρούνται μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης με πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα και περιορισμένα στους γύρω ορεινούς όγκους. Από το πρωί της Τρίτης και μετέπειτα ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση. Η θερμοκρασία την Δευτέρα δεν φαίνεται να ξεπερνάει τους 5 βαθμούς η μέγιστη και την Τρίτη τους 7. Στα βόρεια όμως η μέγιστη θα κυμαίνεται 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω. 

Τις επόμενες ώρες θα εκδοθούν χάρτες χιονόπτωσης για όλη την Ελλάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας