Λίγες τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι - Ο καιρός την Τετάρτη 07/04/2021

2021-04-06

Με αρκετά καλό καιρό αναμένεται να κυλήσει η ημέρα της Τετάρτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα. Ωστόσο δεν θα λείψουν λίγα τοπικά φαινόμενα βροχής κυρίως από τα δυτικά και τα βόρεια, ενώ παράλληλα θα πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί δυτικοί άνεμοι σε όλη την χώρα που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να εκτοπίσουν την αφρικανική σκόνη και να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 07/04/2021

Στην κεντρική, την ανατολική και την νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, η ημέρα θα κυλήσει από την αρχή έως το τέλος της με ιδιαίτερα καλό καιρό καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις αρκετά περιορισμένες. Αντίθετα στην δυτική Ελλάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι πιο μουντό ήδη από την αρχή της ημέρας και μάλιστα αναμένεται να σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Στην Ήπειρο μάλιστα το πρωί δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν κάπως πιο αξιόλογο χαρακτήρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές, μετά το μεσημέρι όμως στα περισσότερα τμήματα τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει. 

Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και στην Μακεδονία και την Θράκη όπου μέσα στην ημέρα θα έχουμε κάποιες νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές μπόρες κυρίως στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά τμήματα. Αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες, αναμένεται να σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως σε δυτική Μακεδονία και Θράκη, ακόμη και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο, για λίγο όμως. Περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη στην αυριανή πρόγνωση. 

Οι άνεμοι και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 5 με 7 Μποφόρ. Ισχυροί Δ άνεμοι θα πνέουν επίσης σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Από το απόγευμα όμως και από τα βόρεια θα έχουμε σταδιακή στροφή των ανέμων σε ισχυρούς βοριάδες με παρόμοιες εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 20 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ και από τα βόρεια αναμένεται απότομη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά καλό καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα δυτικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες με πιθανότητα για λίγες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, μετά το απόγευμα όμως θα στραφούν σε Β και την νύχτα θα ενισχυθούν στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου, το απόγευμα όμως με την στροφή των ανέμων θα σημειώσει αισθητή πτώση. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας