Μεγάλα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα έως τα τέλη Σεπτέμβρη 2021

2021-09-23

Καθώς πλέον διανύουμε το γ' δεκαήμερο του μήνα, παρατηρούμε πως οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ώρες έχουν σχεδόν εναρμονιστεί με την περίοδο που βρισκόμαστε, αφότου φυσικά προηγήθηκαν καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Την αλλαγή αυτή, συντέλεσε η ανώτερη διαταραχή στην περιοχή της ανατολικής - βορειοανατολικής Ευρώπης, τμήμα της οποίας κινήθηκε νοτιότερα και έτσι είχαμε την διέλευση ενός «ψυχρού μετώπου» πάνω από την χώρα μας. Το αποτέλεσμα ήταν η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας (η πτώση είναι πιο περιορισμένη στην δυτική Ελλάδα) και οι βροχές οι οποίες εκδηλώθηκαν στο ανατολικό κυρίως κομμάτι της χώρας μας.

Η καιρική συνέχεια δείχνει να παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον μέχρι τα τέλη του μήνα αλλά και για τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. Γενικότερα τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα παρουσιάσει μία αρκετά ασταθή εικόνα η οποία πότε θα θυμίζει κυρίως Καλοκαίρι και πότε ότι βρισκόμαστε πλέον στο Φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις θα είναι εντυπωσιακές.


Καθώς σταδιακά απομακρύνεται το ψυχρό μέτωπο από την χώρα μας, το Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, θα ανυψωθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και θα τροφοδοτήσει την περιοχή της κεντρικής - ανατολικής Μεσογείου με αρκετά θερμότερες αέριες μάζες.


Οι υψηλές πιέσεις λοιπόν που θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κατά συνέπεια και στην χώρα μας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να εμποδίζουν την έλευση των βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν με λίγα λόγια ότι το τετραήμερο Παρασκευή 24/09/2021 έως Δευτέρα 27/09/2021 θα κυλήσει με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα μέσα στο Σ/Κ και εξαιτίας των θερμότερων αερίων μαζών που θα επικρατούν πάνω από την περιοχή μας, αναμένεται μία σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα. Από τις τρέχουσες θερμοκρασιακές τιμές οι οποίες τοπικά κυμαίνονται και κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, θα ανέβουμε σταδιακά στους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε καλοκαιρινά σχεδόν επίπεδα. Την Δευτέρα μάλιστα δεν αποκλείεται στην δυτική Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές να ανέλθουν κοντά στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου, αυτές τις λεπτομέρειες όμως θα τις δούμε καλύτερα τις επόμενες ώρες/ημέρες.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την χώρα μας για την Δευτέρα 27/09/2021, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο.  


Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται να αλλάζουν κάπως προς τα μέσα της νέας εβδομάδας. Από την Τρίτη 28/09/2021 και μετέπειτα, οι υψηλές πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και να «ανοίγουν τον δρόμο» στις πιο ψυχρές αέριες μάζες από την βορειοανατολική Ευρώπη να κατέβουν προς την χώρα μας.

Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών για την Τετάρτη 29/09/2021.


Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα διαφαίνεται μία μεταβολή του καιρού και από πλευράς καιρικών φαινομένων, ως αποτέλεσμα ενός συστήματος το οποίο δείχνει να κινείται από την βόρεια Ιταλία προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τμήμα αυτού να επηρεάζει την περιοχή μας. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη αναμένεται μια επιδείνωση του καιρού η οποία σε πρώτη φάση φαίνεται να επηρεάζει τα βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας (κυρίως περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου). Το αν θα επηρεαστούν και νοτιότερες περιοχές, είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την όλη τροχιά του συστήματος και μάλιστα υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, βάζοντας στο «κόλπο» των βροχοπτώσεων ευρύτερα τμήματα της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Όπως και να 'χει όμως, θα χρειαστεί να δούμε και τα νεότερα στοιχεία για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Κλείνοντας, την Τετάρτη και την Πέμπτη 29-30/09/2021, αν και χρονικά απέχουμε αρκετά ακόμα και τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι απόλυτα σαφή, φαίνεται ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές που θα επηρεάζουν κυρίως τις πιο δυτικές περιοχές της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η θερμοκρασία θα έχει υποχωρήσει αισθητά και θα έχει επανέλθει σε τιμές φυσιολογικές για την εποχή, πιθανώς κοντά στους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο (ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα).


Τέλος όσον αφορά την πιο μακροπρόθεσμη τάση για τις αρχές Οκτώβρη, αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται μία εικόνα η οποία «θέλει» μία συχνότερη έλευση συστημάτων από τα βορειοδυτικά και έναν κάπως πιο φυσιολογικό φθινοπωρινό καιρό με περισσότερες βροχές. Θα τα δούμε βέβαια όλα αυτά ημέρα με την ημέρα και για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας