Μεγάλη αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές και πολλά χιόνια στα ορεινά μετά τις 19/01/2023
Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του Χειμώνα και όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερή μας εκτίμηση, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έως τώρα χαρακτηρίζονται ως πολύ ήπιες. Οι υψηλές κατά καιρούς θερμοκρασίες, οι χαμηλές ποσότητες βροχοπτώσεων από το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας και οι ομολογουμένως εντυπωσιακά χαμηλοί όγκοι χιονιού ακόμα και από τις ψηλότερες βουνοκορφές, αποτελούν τον κανόνα και την μονοτονία του φετινού Χειμώνα, ενώ οι όποιες εξαιρέσεις είναι λίγες, μικρής διάρκειας και σχετίζονται κυρίως με βροχές.
Άλλη μία αλλαγή του καιρού αναμένουμε λοιπόν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη διαφορά όμως ότι αυτήν την φορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι διαφορετικά για ορισμένες περιοχές, η διάρκεια αρκετά μεγαλύτερη και γενικότερα η επερχόμενη μεταβολή του καιρού φαίνεται να είναι και η πιο σημαντική που θα έχει λάβει χώρα για τον φετινό Χειμώνα.
Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα χρειαστεί να κάνουμε μία μικρή περιγραφή του τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Γηραιά Ήπειρο.


Όπως παρατηρούμε στους παραπάνω χάρτες, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης καλύπτεται από ένα ισχυρό και εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με διάσπαρτα κέντρα βαρομετρικών χαμηλών και συνοδεία ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης, προκαλώντας έτσι τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μετατόπισης του πεδίου υψηλών πιέσεων (Αζορικού Αντικυκλώνα) σε δυτικότερα γεωγραφικά μήκη και ταυτόχρονα της ανύψωσης αυτού περίπου στο ύψος της Γροιλανδίας. Βαθμιαία μέσα στις επόμενες ώρες ο Αζορικός Αντικυκλώνας θα αρχίσει να μετατοπίζεται ανατολικότερα με αποτέλεσμα τμήμα του πεδίου χαμηλών πιέσεων να καταρρεύσει προς το ύψος της βόρειας Αφρικής και να αρχίσει να μετατοπίζεται ανατολικότερα προς την περιοχή της κεντροανατολικής Μεσογείου.

Αυτή ουσιαστικά θα είναι και η αιτία η οποία θα προκαλέσει την σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για μία μεταβολή η οποία αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια (για ορισμένες περιοχές θα έλεγε κανείς και πολύ μεγάλη αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ήδη σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας και κυρίως στην Ήπειρο εκδηλώνονται βροχές και εκεί αναμένονται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού τις επόμενες 5 με 7 ημέρες). Ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της καιρικής επιδείνωσης με αφετηρία την ημέρα της Πέμπτης και περίπου έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, συνοπτικά θα λέγαμε ότι είναι τα παρακάτω:
Α) Οι πολλές και έντονες βροχές οι οποίες πρωτίστως θα απασχολούν τη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία θα επεκτείνονται ανατολικότερα φτάνοντας μέχρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Β) Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΝΔ κατά κύριον λόγον άνεμοι που θα πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο.
Γ) Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή και μετέπειτα, ιδιαίτερα έντονη μάλιστα στα δυτικά και βόρεια.
Δ) Οι πολύ πυκνές έως και σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλα σχεδόν τα ορεινά ηπειρωτικά (και πάλι με ιδιαίτερη έμφαση τα πιο δυτικά), αλλά και σε βορειοδυτικές ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Σε γενικές γραμμές όλο αυτό το διάστημα όπου το καιρικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο, η επιδείνωση του καιρού ουσιαστικά διακρίνεται σε 3 διαφορετικές φάσεις. Η α' φάση αναμένεται να ξεκινήσει από τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Πέμπτης, ως αποτέλεσμα της έλευσης αυτής της ατμοσφαιρικής διαταραχής. Αρχικά αναμένονται βροχές σε περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας οι οποίες γρήγορα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά και μέσα στην Παρασκευή θα μετατοπιστούν στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Μαζί με την έλευση της διαταραχής, αναμένεται η ταυτόχρονη έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών στα δυτικά, οπότε αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στους περισσότερους ορεινούς όγκους (λεπτομέρειες σχετικά με υψόμετρα θα υπάρξουν σε νεότερη πρόγνωση).
Αυτό θα αποτελέσει λοιπόν το 1ο κύμα κακοκαιρίας το οποίο έχει κινηθεί ανατολικότερα της χώρας μας μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου. Ταυτόχρονα όμως ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού - αποτέλεσμα της ίδιας ατμοσφαιρικής διαταραχής, θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά. Αυτό το κύμα δείχνει να είναι πιο σοβαρό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το 1ο κύμα δεν θα είναι αξιόλογο) προκαλώντας πολλές βροχές πρώτα στα δυτικά, γρήγορα στα βόρεια και σε δεύτερο χρόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα κεντροανατολικά ηπειρωτικά δείχνουν να δέχονται κάπως πιο τοπικά φαινόμενα, θα επηρεαστούν όμως και αυτά, όπως επίσης οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους, ιδιαίτερα πυκνές σε αυτούς της δυτικής και βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας. Ωστόσο εξαιτίας των πλέον αρκετά ψυχρών αερίων μαζών στα βορειοδυτικά, οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα δείχνουν να κατεβαίνουν αρκετά και έτσι σύμφωνα πάντα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, χιονοπτώσεις πυκνές αναμένονται την ημέρα του Σαββάτου έστω και για λίγο και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (ιδιαίτερα αυξημένη η πιθανότητα για πυκνές χιονοπτώσεις σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη). Δεν αποκλείεται μάλιστα το πρωί του Σαββάτου να χιονίσει αρκετά χαμηλά και στην Ήπειρο, ίσως πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.
Με το πέρας λοιπόν και αυτού του κύματος, οδεύουμε προς την γ' φάση της κακοκαιρίας. Εδώ, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι η αποκοπή τμήματος της ατμοσφαιρικής διαταραχής και ο σχηματισμός μιας ψυχρής λίμνης πάνω από την περιοχή της Ιταλίας. Χρονικά απέχουμε ακόμα αρκετά για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το πως θα εξελιχθεί αυτή η φάση, καθώς δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε το που θα γίνει η αποκοπή που θα καθορίσει ουσιαστικά και τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν. Σε κάθε όμως περίπτωση και πάλι τον 1ο λόγο έχει η δυτική Ελλάδα όπου φαίνεται να οδεύει για νέο γύρο ισχυρών βροχοπτώσεων και πυκνών χιονοπτώσεων στα ορεινά.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το καιρικό ενδιαφέρον εκτινάσσεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει εδώ όμως να τονίσουμε ότι το όλο ενδιαφέρον εστιάζεται στο κομμάτι των πολλών κατά τόπους βροχοπτώσεων και των πυκνών χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους. Σε καμία των περιπτώσεων τα παραπάνω δεν μεταφράζονται σε κάποιου είδους ψυχρή εισβολή (ασχέτως των χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα στην δυτική Μακεδονία), καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
Σαν τάση ωστόσο, υπάρχουν κάποια προγνωστικά σενάρια τα οποία "θέλουν" την κατάβαση μιας αρκετά ψυχρής αέριας μάζας μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθούμε τη δεδομένη στιγμή.
Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη, θα αναρτηθεί άρθρο στην ιστοσελίδα μας.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας