Μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα – Η εξέλιξη του καιρού έως τις 10 Νοέμβρη 2021

2021-11-03

Βρισκόμαστε πλέον στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου, στο ξεκίνημα του οποίου όπως σας είχαμε γνωστοποιήσει και μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις, μας απασχόλησε μία «εξπρές» διαταραχή η οποία απασχόλησε κυρίως τη δυτική και μέρος της βόρειας και βορειοανατολικής χώρας με πρόσκαιρες βροχές. Πλέον η διαταραχή αυτή έχει κινηθεί αρκετά ανατολικά και αυτό έχει οδηγήσει στην ομαλοποίηση των καιρικών συνθηκών στο σύνολο της χώρας.


Οι αμέσως όμως επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν, θα λέγαμε ότι μάλλον θα θυμίζουν περισσότερο μήνα Μάιο παρά Νοέμβρη. Και αυτό διότι το Πεδίο Υψηλών Πιέσεων στην βορειοανατολική Αφρική σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην δυτική Ευρώπη, θα τροφοδοτήσει την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Γηραιάς Ηπείρου (φυσικά κατά συνέπεια και τη χώρα μας) με ασυνήθιστα θερμές για την εποχή αέριες μάζες και κατά συνέπεια θα ανεβάσει σημαντικά την θερμοκρασία. Έτσι αυτή η εξέλιξη, μαζί με την πλήρη απουσία των φαινομένων απ' άκρη σ' άκρη και με την μεταφορά αφρικανικής σκόνης (κυρίως στην δυτική Ελλάδα), παραπέμπει σαφώς σε έναν άκρως ανοιξιάτικο καιρό.


Έτσι λοιπόν το τετραήμερο Πέμπτη - Κυριακή (04-07/11/2021) αναμένεται να κυλήσει με γενικά πολύ καλό καιρό σε ολόκληρη την χώρα αλλά και με αρκετή ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα σκαρφαλώσουν κατά μέσο όρο περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά κοντά στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες οι πολύ θερμές αέριες μάζες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την συγκέντρωση σκόνης και από την νέφωση. Ως προς το πρώτο, η δυτική Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται αρκετά από την μεταφορά αφρικανικής σκόνης το εν λόγω διάστημα, ενώ και η νέφωση δεν φαίνεται να απουσιάζει εντελώς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο μέσος θερμοκρασιακός όρος δεν φαίνεται να ξεπερνάει τα αναγραφόμενα επίπεδα, παρ' όλα αυτά σε πολύ τοπικό επίπεδο και εάν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 28 με 29 ή ακόμη και 30 βαθμών Κελσίου. Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε με περισσότερη λεπτομέρεια ένα 24ώρο πριν την αμέσως επόμενη ημέρα, οπότε και θα σας ενημερώσουμε από τις προγνώσεις μας. Σε κάθε όμως περίπτωση μιλάμε για μια αρκετά θερμή περίοδο και για θερμοκρασίες σαφώς πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η καλοκαιρία δείχνει να διατηρείται μέχρι και τις 8 με 9 Νοέμβρη όπου και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά ο υδράργυρος. Μετά τις 10 του μήνα υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του καιρού, ωστόσο είναι αρκετά θολό το τοπίο ως προς την όλη εξέλιξη. Υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία που θέλουν κατάβαση αρκετά ψυχρών αερίων μαζών από την βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη, ενώ κάποια άλλα δείχνουν την έλευση μιας διαταραχής από την δυτική Μεσόγειο προς την περιοχή μας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα μέσα από τα άρθρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας