Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού - Ο καιρός την Δευτέρα 25/10/2021

2021-10-24

Όπως σας είχαμε κάνει γνωστό ήδη από τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις εκτιμήσεις μας, ο καιρός τις τελευταίες ώρες έχει παρουσιάσει μία μεταβολή η οποία έχει επηρεάσει/επηρεάζει κυρίως περιοχές της δυτικής - νοτιοδυτικής χώρας με κάποιες τοπικές βροχές ασθενούς έντασης. Μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται μία σύντομη επιδείνωση του καιρού με περισσότερες βροχές οι οποίες επί της ουσίας θα επικεντρωθούν κυρίως στο δυτικό - νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας μας καθώς και τοπικά σε κεντρικές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα Πελάγη αλλά και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 25/10/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών, αναμένεται μεταβολή του καιρού με αξιόλογες βροχές στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, σε ολόκληρη σχεδόν την Πελ/νησο, στην Στερεά Ελλάδα (με έμφαση τις περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό), ενώ πιο τοπικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Αυτές οι βροχές θα διατηρηθούν περίπου μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ από κει και ύστερα θα αρχίσουν να περιορίζονται σημαντικά και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. 

Πιο μικρή πιθανότητα για λίγες βροχές κατά την διάρκεια της ημέρας, υπάρχει για το βόρειο Ιόνιο, την υπόλοιπη Ήπειρο και Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία. Αντίθετα στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ καλύτερος με περιορισμένα όμως τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο η δυτική Κρήτη όπου το πρώτο μισό της ημέρας ίσως σημειωθεί παροδική βροχή σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα των Κυκλάδων όπου μέσα στην νύχτα ίσως καταφέρουν να φτάσουν κάποιες βροχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ενισχυμένη ένταση που θα φτάνει σε αρκετά τμήματα τα 7 Μποφόρ. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα είναι οι βοριάδες και στο Αιγαίο (αρκετά ψυχροί μάλιστα) που θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ και ενδεχομένως μεταξύ των Κυθήρων και της βορειοδυτικής Κρήτης τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητότατη πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού και με ιδιαίτερη έμφαση τα δυτικά - νοτιοδυτικά τμήματα. Το πρωί τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν και τελικά θα σταματήσουν, η συννεφιά ωστόσο θα παραμείνει έως το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Γρήγορα ωστόσο οι νεφώσεις θα αραιώσουν και θα υπάρξουν αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια κατά την εξέλιξη της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας