Μεγάλη βουτιά της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες αλλά πρόσκαιρη – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-09-20

Μπορεί να διανύουμε πλέον το γ' δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες και ημέρες δεν φαίνεται να συμβαδίζουν ιδιαίτερα με την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Αντιθέτως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν σε ολόκληρη την χώρα (συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων θερμοκρασιακών τιμών που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα), καθώς επίσης και οι γενικά αίθριες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές, συνθέτουν ένα σκηνικό που μάλλον θυμίζει περισσότερο «καρδιά» Καλοκαιριού παρά τέλη Σεπτέμβρη.

Σας είχαμε μιλήσει μέσα από την προηγούμενή μας εβδομαδιαία εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού την τρέχουσα εβδομάδα και είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια αυτής, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση και να πλησιάσει τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Είχαμε τονίσει όμως ότι τα τότε προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας, παρουσίαζαν μία έντονη ασάφεια και μεγάλη δυσκολία ως προς την ερμηνεία της όλης τάσης, εξαιτίας της πολύ κακής προγνωσιμότητας που επικρατούσε.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψιν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα καθώς και την βελτιωμένη εικόνα που αυτά παρουσιάζουν, φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται μία πρόσκαιρη μεν αλλά απότομη μετάβαση προς το Φθινόπωρο με εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και μάλιστα σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.


Την μεγάλη αυτή θερμοκρασιακή πτώση θα την συνοδεύσει και μία μεταβολή από πλευράς καιρικών φαινομένων, για την οποία θα οφείλεται η διαταραχή που εντοπίζεται στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Τμήμα αυτής της διαταραχής -καθώς αυτή περιστρέφεται-, αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα, να περάσει πάνω από την περιοχή μας και να αλλάξει τον καιρό κυρίως στα ανατολικά όπου θα δώσει βροχές και ταυτόχρονα να μεταφέρει τις ψυχρότερες αέριες μάζες.


Η αλλαγή του καιρού αναμένεται να ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτή από αργά την νύχτα της Τρίτης 21/09/2021 και κυρίως προς το ξημέρωμα της Τετάρτης 22/09/2021 και από τα βόρεια. Οι πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν και να δώσουν την θέση τους σε ψυχρότερες αέριες μάζες ρίχνοντας την θερμοκρασία από βορρά προς νότο.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας για την Τετάρτη 22/09/2021.


Παράλληλα μέσα στην Τετάρτη και κυρίως το δεύτερο μισό αυτής, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάζουν την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα εισέρχεται σταδιακά το σύστημα από τα βόρεια και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα εκδηλώνονται αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα έχει σημειώσει αισθητή πτώση και θα φτάνει στα βόρεια κατά μέσο όρο τους 21 με 23 βαθμούς, στα κεντρικά τους 24 με 26 βαθμούς και νοτιότερα τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 23/09/2021, καθώς το σύστημα θα περνάει πάνω από την χώρα μας, περιμένουμε να εκδηλωθούν βροχές οι οποίες θα κινηθούν αρκετά γρήγορα από την κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη προς τα νότια, επηρεάζοντας τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την ανατολική κυρίως Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και τελικώς την βόρεια Κρήτη.

Ταυτόχρονα με το πέρασμα της διαταραχής, αναμένεται μία πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο με τις εντάσεις να φτάνουν σε αρκετές περιοχές τα 7 Μποφόρ, ενώ και στο Ιόνιο θα πνέουν ισχυροί και ίσως πολύ ισχυροί ΒΔ άνεμοι που τοπικά οι ριπές θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα υποχωρήσει αισθητά έως και κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου (ενδεικτικά στην Αθήνα δύσκολα η μέγιστη θα ξεπεράσει τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου) σε αρκετές περιοχές της κεντρικής - ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες όπου θα φτάνουν κατά μέσο όρο τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτική διάταξη των αερίων μαζών για την Πέμπτη 23/09/2021!!


Όπως όμως αναφέρθηκε τόσο από τον τίτλο όσο και από την αρχή της εκτίμησης, η εξέλιξη αυτή θα είναι σύντομη, καθώς όλα σχεδόν τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα εξομαλυνθούν το ερχόμενο Σ/Κ με βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας, όχι πάντως σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως αυτά των προηγούμενων ημερών.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει η Hellasmeteo θα φροντίσει να σας εξασφαλίσει άμεση ενημέρωση με νεότερο άρθρο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις, ώστε να είστε πλήρως ενήμεροι για κάθε εξέλιξη και λεπτομέρεια. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 21/09/2021 στην "Αρχική" ή και στις "Προγνώσεις".

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας