Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα εξαιτίας του Covid – 19

2020-03-21

Μείωση των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) τα οποία παρουσιάζονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η μείωση αυτή οφείλεται στην λήψη των προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Συγκεκριμένα λοιπόν το διάστημα 11 έως 20 Μάρτη του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, παρατηρείται μείωση της τάξεως του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ η μείωση για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) αγγίζει το 6,1%. Μάλιστα ειδικά για το τριήμερο 16 με 18 Μάρτη του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 (όπου εντάχθηκαν τα μέτρα της Κυβέρνησης), οι ρύποι του ΝΟ2 μειώθηκαν κατά 48,5% ενώ των ΑΣ10 κατά 48,8%.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η κατάσταση είναι εμπόλεμη και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ημερών, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική επιρροή όσον αφορά τη συγκέντρωση των ρύπων». 

Να σημειωθεί ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.