Μεμονωμένα φαινόμενα και πολύ ισχυρό μελτέμι - Ο καιρός την Πέμπτη 19/08/2021

2021-08-18

Επιλεκτικού χαρακτήρα φαινόμενα ως αποτέλεσμα της αστάθειας, στον κεντρικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας περιμένουμε κατά την διάρκεια της Πέμπτης, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να ενισχύεται σημαντικά το μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο θα διατηρηθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική πτώση η οποία θα είναι πιο αισθητή στα ανατολικά - βορειοανατολικά τμήματα της Επικράτειας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 19/08/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, διάσπαρτα φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας θα πρέπει να εκδηλώνονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς επίσης και στην Θράκη (με έμφαση τον νομό της Ξάνθης). Παράλληλα τις πρωινές ώρες αυξημένη παρουσιάζεται η πιθανότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων ή και καταιγίδας στις Σποράδες και στα πολύ βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές έως αργά το πρωί θα έχουν σταματήσει. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στον κεντρικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και να επεκτείνονται από τις ορεινές προς τις πεδινές περιοχές. Έτσι λοιπόν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, στα βόρεια ορεινά της Θράκης, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, στους ορεινούς όγκους της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και στην κεντρική και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Πελ/νησο. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι πιο γενικευμένα στην κεντρική και βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Βοιωτία) και στην κεντρική και βόρεια Πελ/νησο (με έμφαση την Αρκαδία). Το βράδυ τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι θα ενισχυθεί και θα πνέει με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις, "αγγίζοντας" στις περισσότερες περιοχές τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 33 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας γενικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά όπου τις απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μπόρα (συμπεριλαμβάνεται η περιοχή των Βιλίων). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στην νύχτα θα έχουμε συννεφιά και έως το ξημέρωμα θα σημειώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και θα σημειωθούν λίγες μπόρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας