Μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και άνοδος της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Κυριακή 20/06/2021

2021-06-19

Η περιορισμένη αστάθεια των τελευταίων ημερών ως αποτέλεσμα της αποκομμένης ψυχρής λίμνης η οποία στροβιλίζεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας παράλληλα πιο ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, θα διατηρηθεί και την ημέρα της Κυριακής σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση τα βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Παράλληλα οι άνεμοι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει, ιδιαίτερα μάλιστα προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπου αναμένεται κύμα καύσωνα αρκετής μάλιστα διάρκειας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 20/06/2021

Στο ξεκίνημα της ημέρας, οι καιρικές συνθήκες αναμένονται σε γενικές γραμμές να είναι πολύ καλές σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Εξαίρεση ωστόσο θα αποτελέσει η βορειοανατολική χώρα όπου θα έχουμε ήδη από το πρωί κάποιες νεφώσεις και μάλιστα στα νησιά του θρακικού, παρουσιάζεται αυξημένη η πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής μπόρας ή και καταιγίδας σε τοπικό επίπεδο τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Στην συνέχεια καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, διάσπαρτες μπόρες, βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αναμένεται να σημειωθούν στην περιοχή της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με έμφαση τα πιο ορεινά τμήματα αλλά και περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους. Στον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό, σε πολύ τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί πρόσκαιρη καταιγίδα, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας. Τα όποια φαινόμενα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. 

Για τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικής εξέλιξης, καθώς οι συνθήκες θα διατηρηθούν πολύ καλές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί κατά την διάρκεια της μέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με μέτριες έως και ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β και κατά διαστήματα διάφορες διευθύνσεις, με την μέγιστη ένταση να παρατηρείται στα Δωδεκάνησα όπου θα φτάνει κατά διαστήματα τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας η μέγιστη θα ανέλθει στους 34 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 16 έως 34 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Βαθμιαία προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους και τις θερμές ώρες της ημέρας ενδέχεται να εκδηλωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα στα βορειοδυτικά - βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στην αρχή της ημέρας γενικά αίθριο καιρό. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα γύρω ορεινά και ενδέχεται να σημειωθεί παροδική καταιγίδα στα ανατολικά κυρίως τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, αλλά στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα ανέλθει κατά τόπους στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας