Μεμονωμένες μπόρες και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 18/10/2021

2021-10-17

Αν και το κύριο μέτωπο της κακοκαιρίας που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες τα έντονα έως πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει πλέον εξασθενίσει πολύ σημαντικά, υπολείμματα αστάθειας δίνουν τις τελευταίες ώρες κάποια μεμονωμένα φαινόμενα με την μορφή όμβρων ή και τοπικών καταιγίδων σε δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Ανάλογη εξέλιξη αναμένεται να έχει ο καιρός και κατά την διάρκεια της Δευτέρας, όπου θα έχουμε αστάθεια με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στις ίδιες περιοχές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 18/10/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών - προμεσημβρινών ωρών, ο καιρός φαίνεται να είναι αρκετά επιδεινωμένος σε τμήματα περιμετρικά του Θερμαϊκού αλλά και του Στρυμονικού κόλπου και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η νότια Χαλκιδική, τα πολύ ανατολικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, τα παράκτια τμήματα της Καβάλας καθώς και η παράκτια ζώνη της Λάρισας και της Μαγνησίας. Σε αυτές τις περιοχές εκείνες τις ώρες αναμένονται αρκετές νεφώσεις που θα δίνουν βροχές τοπικού χαρακτήρα και με την μορφή μπόρας. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι περίπου τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, οπότε ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

Άστατος όμως φαίνεται επίσης να είναι ο καιρός την νύχτα και το πρωί στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, σε περιοχές γύρω από τον Αργολικό κα τον Σαρωνικό, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια και στην βόρεια Κρήτη όπου αναμένονται και εδώ τοπικού χαρακτήρα βροχές με την μορφή μπόρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις πρωινές ώρες μεταξύ των Κυθήρων και της βορειοδυτικής Κρήτης να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα σύντομης διάρκειας. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, εκ νέου αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν στους ορεινούς όγκους ιδιαίτερα της δυτικής αλλά και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα πρέπει να σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και βόρειας Πελ/νησου. Πιο τοπικά φαινόμενα αναμένεται επίσης να σημειωθούν σε περιοχές της Μακεδονίας, στα πιο δυτικά και βόρεια τμήματα της Θράκης, σε τμήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της ανατολικής Πελ/νησου και ίσως στα ορεινά της Κρήτης. Αστάθεια δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρηθεί στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου κατά τις θερμές επίσης ώρες της ημέρας. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα άνω φαινόμενα θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα, όχι ιδιαίτερα αυξημένη ένταση και μικρή σχετικά διάρκεια, ενώ προς το βράδυ θα έχουν σταματήσει σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Αντίθετα, καλύτερος θα είναι ο καιρός σε Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου όπου αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέει ένα Β κυρίως ρεύμα που δεν θα ξεπερνά τα 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 18 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας έως 19 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα θα έχουμε συννεφιά με πιθανότητα να σημειωθεί παροδική μπόρα και ίσως καταιγίδα στα πιο νότια - νοτιοδυτικά τμήματα του νομού, κυρίως σε περιοχές κοντά στον δυτικό Σαρωνικό. Εκ νέου αναπτύξεις νεφώσεων θα έχουμε κατά τις θερμές ώρες της ημέρας όπου ίσως σημειωθεί παροδική μπόρα στα δυτικά και βόρεια ορεινά κυρίως τμήματα του νομού (μικρή πιθανότητα να επηρεαστεί το λεκανοπέδιο από κάποια σύντομη μπόρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά την διάρκεια της νύχτας συννεφιά με πιθανότητα βροχής στα πιο ανατολικά τμήματα. Το πρωί τα φαινόμενα θα σταματήσουν, ωστόσο το μεσημέρι θα αναπτυχθούν και πάλι νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα μπόρας κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις όχι πάνω από 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας