Μερική αλλαγή του καιρού με συννεφιές και λίγες βροχές - Ο καιρός την Παρασκευή 06/05/2022

2022-05-05

Αλλάζει μερικώς το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας διαταραχής στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να κινείται ανατολικότερα προς την περιοχή μας. Έτσι, η αλλαγή αυτή θα σχετίζεται κυρίως με περιορισμένα διαστήματα με ηλιοφάνεια ιδιαίτερα στις πιο δυτικές περιοχές όπου μάλιστα μέσα στην ημέρα θα έχουμε και κάποιες βροχές ασθενείς κατά βάση και τοπικού χαρακτήρα. Από πλευράς ανέμων αυτοί θα πνέουν με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις στα Πελάγη, ενώ θερμοκρασιακά δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 06/05/2022

Από την αρχή της ημέρας ο καιρός θα καταστεί αρκετά νεφελώδης σε όλα τα δυτικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με τις νεφώσεις αυτές ώρα με την ώρα να έχουν την τάση να πυκνώνουν και να επεκτείνονται ανατολικότερα. Καθώς λοιπόν θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ασθενούς έντασης στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να αποκτούν λίγο πιο αξιόλογο και γενικευμένο χαρακτήρα στα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. 

Προοδευτική πύκνωση των νεφώσεων αναμένεται ωστόσο και στη βόρεια Ελλάδα όπου επίσης αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα πιο βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της Θεσσαλίας. Αντίθετα, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, αν και οι νεφώσεις μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν, η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά είναι πολύ μικρή. 

Τέλος μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα έχουμε στην ανατολική χώρα από τον Έβρο μέχρι και τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με εντάσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ, στα νότια ανοιχτά όμως τμήματα του Πελάγους θα εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί βοριάδες εντάσεως 5 με 6 Μποφόρ και στο Καρπάθιο πιθανώς έως 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς (στα νότια ενδότερα τμήματα της Κρήτης και σε τοπικό επίπεδο η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει περί τους 24 και τοπικά 25 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης θα βρίσκεται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, κυρίως στα δυτικά.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα αυξηθούν και προς το απόγευμα ίσως ψιχαλίσει τοπικά για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας