Μετά τον καύσωνα, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες

2020-07-29

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και από την τελευταία μας εκτίμηση, το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που διανύουμε, θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, όπου μέσα στο τριήμερο Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο, θα ανέβουν τοπικά στα επίπεδα των 40 ή και 41 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο σας είχαμε προϊδεάσει και για μία επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Σ/Κ και η οποία δύναται να προκαλέσει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αρχίζουν να ενισχύουν και να επιβεβαιώνουν το σενάριο που «θέλει» τον καιρό πρόσκαιρα να μεταβάλλεται το Σ/Κ από τα βόρεια και να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, κατά τόπους μάλιστα αρκετά ισχυρές.

Το υψηλό πεδίο πιέσεων το οποίο κυριαρχεί όλες αυτές τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κατά συνέπεια στην χώρα μας, διατηρεί τον καιρό αίθριο. Όμως η σταδιακή άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (περίπου στο ύψος των Σκανδιναβικών χωρών), θα προκαλέσει την κάθοδο ασταθών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη, τμήμα των οποίων πρόσκαιρα θα επηρεάσει την χώρα μας.


Παράλληλα από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται σταδιακή πτώση του υδραργύρου από τα βόρεια που την Κυριακή θα γίνει πιο αισθητή στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες περιοχές, όπου ουσιαστικά θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σταδιακή υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών από το βράδυ του Σαββάτου και από τα βόρεια!!


Περιληπτικά λοιπόν από την Πέμπτη έως και το απόγευμα του Σαββάτου, η χώρα μας θα επηρεάζεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, με κορύφωση την Παρασκευή όπου στην δυτική Ελλάδα (στα ενδότερα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας) η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 37 με 39 και τοπικά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ καλύτερη θα είναι πάντως η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη όπου ο ισχυρός βοριάς δεν θα «αφήσει» τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά του Ιονίου οι μέγιστες θα κυμανθούν περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Όμως από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και από τα βόρεια αναμένεται μια πρόσκαιρη αλλά σημαντική μεταβολή του καιρού, οπότε και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, τα ενδότερα της Ηπείρου, την κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και πιθανώς την βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του θρακικού. Μάλιστα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Την Κυριακή φαίνεται ότι αρχικά θα εκδηλώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα, δυτική - κεντρική και βόρεια Πελ/νησο και Σποράδες ενώ τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας μπόρες και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα έχουμε σε δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Ανεπηρέαστοι από αυτήν την μεταβολή θα παραμείνουν οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (ιδιαίτερα η Αττική), πιθανώς η βορειοανατολική Πελ/νησος, τα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση το θρακικό και τις Σποράδες).

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την καιρική αυτή εξέλιξη, πάντως φαίνεται ότι αυτή η μεταβολή του καιρού θα είναι μικρής σχετικά διάρκειας αλλά αρκετά σοβαρή για ορισμένες περιοχές. Με τα τελευταία δεδομένα η επόμενη εβδομάδα στο ξεκίνημά της θα έχει κάποια αστάθεια η οποία θα εκδηλώνεται με την μορφή μπόρας στα βόρεια ορεινά, ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε στην συνέχεια.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν πρόκειται να εξασθενήσουν όλες τις επόμενες ημέρες και μάλιστα αναμένεται να ενισχυθούν και στο Ιόνιο το Σάββατο στα 6 με 7 Μποφόρ.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας