Μεταβολή με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός την Τρίτη 28/09/2021

2021-09-27

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τρίτης σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής κυρίως χώρας, ως αποτέλεσμα των ψυχρότερων αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας που θα οδηγήσουν σε συνθήκες αστάθειας. Παράλληλα αναμένεται σταδιακή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο αλλά και πτώση της θερμοκρασίας η οποία αρχικά θα γίνει περισσότερο αντιληπτή στα βόρεια - βορειοανατολικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 28/09/2021

Στο ξεκίνημα της ημέρας οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές θα είναι αρκετά καλές με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Ωστόσο ήδη από τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα έχουμε κάποιες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, καθώς και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νήσου. Ομοίως μικρή πιθανότητα για τοπικά και ασθενή φαινόμενα υπάρχει για την Θράκη και το βόρειο θρακικό. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα παρατηρηθούν κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων στους ορεινούς όγκους της δυτικής, της κεντρικής και ιδίως της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, με τάση πύκνωσης και επέκτασης αυτών προς τις πεδινές περιοχές. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού η οποία θα απασχολήσει πρωτίστως τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και πιο τοπικά του υπόλοιπου γεωγραφικού διαμερίσματος, καθώς και τα δυτικότερα και βορειότερα τμήματα της Θράκης, με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Μάλιστα κατά τόπους στην δυτική και κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να παρουσιάσουν μεγάλη ένταση, ενώ αυτά θα επιμείνουν και κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών, επεκτεινόμενα μάλιστα προς τις περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας και με αρκετά υψηλή ραγδαιότητα τοπικά

Άστατος όμως αναμένεται να καταστεί ο καιρός και στα πιο ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και ίσως της βόρειας Πελ/νήσου, καθώς και σε αυτές τις περιοχές τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μεμονωμένα φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας. Αστάθεια δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρηθεί στην ορεινή Κεφαλλονιά όπου το μεσημέρι και το απόγευμα ίσως βγάλει παροδική καταιγίδα

Η υπόλοιπη χώρα θα έχει αρκετά έως πολύ καλύτερο καιρό με λίγες τοπικές συννεφιές και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 2 με 3 Μποφόρ, το απόγευμα και το βράδυ ωστόσο στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου θα ενισχυθούν και οι ριπές ίσως πρόσκαιρα "αγγίξουν" τα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή σημαντική ενίσχυση με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 31 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια του νομού και προς το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στις πιο δυτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και με περαιτέρω ενίσχυση το απόγευμα στα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα κυρίως περιμετρικά της πόλης. Το βράδυ βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές του νομού, πιο αξιόλογες όμως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας