Μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες από τα βορειοδυτικά - Ο καιρός την Τετάρτη 05/08/2020

2020-08-04

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη από τα βορειοδυτικά, όπου και αναμένεται επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενο άρθρο, μία αποκομμένη "ψυχρή λίμνη" η οποία θα κινηθεί από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας και η οποία ήδη έχει δώσει ή συνεχίζει να δίνει δυνατές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, θα είναι το αίτιο αυτής της αλλαγής του καιρού. Έτσι τις επόμενες ημέρες μέχρι τουλάχιστον το ξημέρωμα της Κυριακής, θα εκδηλώνονται κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων και ισχυρών ριπών ανέμων. Παράλληλα η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει αρχικά στα βορειοδυτικά και στην συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 05/08/2020 

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, η επιδείνωση του καιρού θα γίνει αισθητή στο βόρειο και πιθανώς στο κεντρικό Ιόνιο (κυρίως στην Λευκάδα και τα βόρεια της Κεφαλλονιάς) καθώς και στα παράκτια της Ηπείρου, οπότε και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές τις πρωινές ώρες στα βόρεια. Από το μεσημέρι και μετέπειτα ο καιρός σε αυτές τις περιοχές θα καταστεί πιο άστατος καθώς κατά διαστήματα θα συννεφιάζει και θα σημειώνονται πιο τοπικές μπόρες και ίσως παροδικές καταιγίδες. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα εισχωρήσουν ενδότερα και έτσι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα) και τοπικά σε δυτική και βόρεια Θεσσαλία και δυτική - βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα τα φαινόμενα κατά τόπους στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία θα είναι ισχυρά, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές μπόρες στα ορεινά της βόρειας Πελ/νησου και της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Αργά το απόγευμα και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, θα έχουμε στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και πιθανώς στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας ενώ στα υπόλοιπα δυτικά φαίνεται ότι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, με τα φαινόμενα να λαμβάνουν πιο τοπικό χαρακτήρα. Ανεπηρέαστοι από αυτήν την μεταβολή θα παραμείνουν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας, με τον καιρό να διατηρείται αίθριο και καλοκαιρινό και μόνο στα πολύ βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας (στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) είναι πιθανό το μεσημέρι και το απόγευμα να σημειωθούν μπόρες ή και καταιγίδες

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα βόρεια τοπικά μέχρι 5 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις όπου στα Δωδεκάνησα και στην νότια Κρήτη η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 34 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 19 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Από αργά το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του υδραργύρου. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά πολύ καλό καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα με πολύ μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει πρόσκαιρα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά γενικά αίθριο καιρό. Γρήγορα όμως προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν παροδικές μπόρες στα γύρω ορεινά με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Το βράδυ ενδέχεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να γενικευτούν και να σημειωθούν βροχές ή και παροδική καταιγίδα (δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και το κέντρο της πόλης). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου με περισσότερη ζέστη στα βορειότερα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας