Μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 25-03-2020

2020-03-24

Αξιοσημείωτη αλλαγή του καιρού περιμένουμε την Τετάρτη στην χώρα μας από το δεύτερο μισό της ημέρας και από τα νοτιοδυτικά με τοπικά αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Αιτία της καιρικής αυτής αλλαγής θα αποτελέσει ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της Τυνησίας, το οποίο θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά - βορειοανατολικά και το ανατολικό τμήμα του μετώπου θα καταφέρει να επιδεινώσει τον καιρό κυρίως στα πιο δυτικά και νότια τμήματα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 25/03/2020 

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει και να κυλήσει με συννεφιά αρκετά πυκνή στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ενώ στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία θα σημειώνονται ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια πάνω από τα 800 μέτρα στην δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1000 μέτρα στην Πίνδο. Μικρή πιθανότητα για πολύ ασθενή και πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχει επίσης για τα πολύ βόρεια τμήματα της Θράκης ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο την νύχτα και νωρίς το πρωί. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται περισσότερο στα νοτιοδυτικά και σταδιακά θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές κυρίως στο νότιο Ιόνιο και τα νοτιοδυτικότερα τμήματα της Πελ/νησου, με τάση ενίσχυσης των φαινομένων ώρα με την ώρα. Ασθενή φαινόμενα δεν αποκλείονται επίσης και στην υπόλοιπη Πελ/νησο και τοπικά στην Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε μουντό καιρό με μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ όμως αναμένεται μεγαλύτερη επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες έως και έντονες βροχές στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τις περισσότερες περιοχές της Πελ/νησου (ιδιαίτερα τα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια) και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα στο νότιο Ιόνιο και την κεντρική και νότια Πελ/νησο, τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.  Βροχές αναμένονται επίσης και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα με τα φαινόμενα εδώ να έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, καθώς επίσης και σε περιοχές των δυτικών Κυκλάδων και της δυτικής Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί μουντός με πιθανότητα για τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, ενώ στην δυτική Μακεδονία θα παραμείνουν κάποιες ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις πιθανώς μέχρι τα 700 μέτρα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΑΝΑ διευθύνσεις πολύ ισχυροί ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ, στα νότια 8 Μποφόρ και στα ανοιχτά πιθανώς θυελλώδεις 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις και εδώ αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο μάλιστα πιθανώς έως 8 Μποφόρ (στα Δωδεκάνησα θα πνέει ΒΔ άνεμος το πολύ μέχρι 5 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 0 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά την νύχτα και νωρίς το πρωί.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος από την αρχή της ημέρας με πιθανότητα για ψιχάλες ή και ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια του νομού. Το βράδυ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση με βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού και ιδιαίτερα στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε και εδώ αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές την νύχτα και νωρίς το πρωί κυρίως στα δυτικά του νομού. Εκ νέου βροχές δεν αποκλείονται τις βραδινές ώρες στις ίδιες περιοχές με πιθανότητα ασθενής χιονόπτωσης ψηλά στον Χορτιάτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας