''Μίνι'' καύσωνας με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας!!

2020-05-13

Όπως είχαμε γράψει και στην τελευταία μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού της χώρας μας, η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να έχει άκρως καλοκαιρινά χαρακτηριστικά με την καλοκαιρία να κυριαρχεί σε όλη την χώρα και τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Ήδη η χώρα μας επηρεάζεται από το πρώτο θερμό κύμα για το οποίο είχαμε μιλήσει, το αποτέλεσμα του οποίου αντικατοπτρίζεται στις καθημερινές θερμοκρασιακές καταγραφές οι οποίες τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ, η μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά το μεσημέρι της Τρίτης 12/04 έφτασε τους 38,4 βαθμούς Κελσίου.

Το δεύτερο θερμό κύμα το οποίο θα ξεκινήσει να μας επηρεάζει από την Πέμπτη 14/05, αναμένεται να έχει μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι αναμένονται σε πολλές περιοχές υψηλότερες θερμοκρασίες από τις ήδη υψηλές τιμές που καταγράφονται αυτές τις ημέρες, ενώ παράλληλα η θερμή αυτή εισβολή θα έχει ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια για την εποχή και θα μας επηρεάζει από την Πέμπτη 14/05 μέχρι περίπου την Τρίτη 19/05 (περίπου δηλαδή έξι ημέρες). Το ''πικ'' αυτού του ''μίνι'' καύσωνα αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν περίπου στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Ωστόσο σε ενδότερες ηπειρωτικές περιοχές της Θεσσαλίας (πχ. Θεσσαλικός κάμπος), της Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής, κεντρικής και νότιας Πελ/νησου και στο εσωτερικό της Κρήτης, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι μέγιστες θερμοκρασίες να φτάσουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το τριήμερο Κυριακή - Τρίτη, παρά το γεγονός ότι θα επιμείνουν οι πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας, η συννεφιά θα κυριαρχήσει ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια, κάνοντας την ζέστη πιο ήπια (θερμοκρασίες περίπου 35 με 37 βαθμοί Κελσίου). Στα νοτιότερα ηπειρωτικά όμως (κυρίως στην Πελ/νησο) και στην Κρήτη, η θερμοκρασία θα φτάσει και πάλι τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου (πιθανή μικρή υποχώρηση την Τρίτη).

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι καθ'όλη την διάρκεια αυτού του θερμού μετώπου, θα πρέπει να περιμένουμε και μεταφορά αφρικανικής σκόνης σχεδόν σε όλη την χώρα, πιο έντονη στα κεντρικά και νότια.

Τέλος, αν και βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά, η προγνωσιμότητα είναι αρκετά καλή και μας επιτρέπει να μιλάμε από τώρα για μια σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη 20/05 και μετέπειτα. Η πτώση της θερμοκρασίας ενδέχεται μάλιστα να συνδυαστεί και με κάποια αλλαγή στο σκηνικό του καιρού.


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα σας κρατάμε ενήμερους καθημερινά με αναλυτικές προγνώσεις για την έκβαση της πρώτης σοβαρής θερμής εισβολής στην χώρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας