Μουντός ο καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 05/04/2021

2021-04-04

Ιδιαίτερα νεφελώδης αναμένεται να είναι ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα την Δευτέρα, με τις νεφώσεις μάλιστα να είναι αρκετά πυκνές στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και να δίνουν κατά τόπους και κατά διαστήματα φαινόμενα βροχής ή και παροδικής καταιγίδας. Παράλληλα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική εξασθένιση στο Αιγαίο ενώ θα πέσει κάπως η θερμοκρασία μόνον στα κεντρικά και βόρεια, καθώς στα νοτιότερα θα παραμείνουν αρκετά υψηλές οι τιμές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 05/04/2021

Μέσα στην νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός αναμένεται να είναι κάπως επιδεινωμένος κυρίως στις πιο κεντρικές και ανατολικές - βορειοανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα τοπικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την βόρεια Πελ/νησο, την Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Βοιωτία και την βόρεια Εύβοια) και τις Σποράδες. Μάλιστα στην βόρεια και δυτική Εύβοια και στην βόρεια Βοιωτία, είναι αρκετά πιθανό τα φαινόμενα τοπικά να αποκτήσουν αρκετά αξιόλογο χαρακτήρα

Ιδιαίτερα επιδεινωμένο αναμένεται το σκηνικό του καιρού στην περιοχή της βορειοανατολικής Πελ/νησου και ιδιαίτερα στην Λέσβο και την βόρεια Χίο όπου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές. Βροχές θα σημειωθούν και στην Θράκη με έμφαση τον Έβρο και μάλιστα στα πολύ βόρεια τμήματα του νομού και της Ροδόπης, θα σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 600 με 700 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο. 

Πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά σε Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην νότια Χαλκιδική), ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις κατά τόπους πυκνές με μικρή πιθανότητα για λίγες ψιχάλες κατά τόπους. 

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, υπάρχει μία διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με τις περιοχές όπου αναμένεται να επηρεαστούν από τοπικές βροχές. Με βάση τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, περιοχές όπως τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, η βόρεια Πελ/νησος και η βόρεια Στερεά Ελλάδα, αναμένεται να δεχθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα και μέτριας γενικά έντασης. Υπάρχει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εν λόγω φαινόμενα να κινηθούν αρκετά πιο βόρεια και να επηρεαστεί κυρίως η Ήπειρος, η Θεσσαλία και ίσως οι Σποράδες. 

Κάποιες βροχές αναμένεται να επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι στο βορειοανατολικό Αιγαίο και ειδικότερα στην Λέσβο, σταδιακά πάντως όσο περνάει η ώρα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης. Θα παραμείνει ιδιαίτερα βαρύς ο καιρός στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, χωρίς όμως να εκδηλώνονται φαινόμενα. 

Και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, φαίνεται και πάλι από τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κάποιες τοπικές και ασθενείς βροχές κυρίως σε βορειοδυτική Πελ/νησο και βόρεια Στερεά Ελλάδα, ενώ αρκετά πιθανό είναι να βρέξει και στα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου. Τοπικές και ασθενείς βροχές είναι επίσης πιθανό να σημειωθούν και πάλι σε Θράκη και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου. Με μουντό καιρό θα κλείσει η ημέρα στα υπόλοιπα τμήματα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ κατά κύριο λόγο διευθύνσεις με την ένταση στην αρχή της ημέρας να φτάνει τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα παρουσιάσουν εξασθένιση. Στο Αιγαίο αναμένεται να κυριαρχήσει ο νοτιάς στα κεντρικά και νότια με την ένταση να φτάνει τα 5 με 7 Μποφόρ, στα βόρεια όμως οι άνεμοι θα στραφούν σε Β και θα πνέουν με μέτριες εντάσεις έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς (το "26αρι" ισχύει κυρίως για τα ενδότερα της Κρήτης) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα αναμένεται αρκετά αυξημένη συννεφιά η οποία θα δώσει βροχές στις περισσότερες περιοχές, με έμφαση όμως τα δυτικά και τα βόρεια του νομού. Στην συνέχεια κατά την διάρκεια της ημέρας ο νεφελώδης καιρός θα παραμείνει χωρίς όμως να εκδηλώνονται φαινόμενα. Πιθανότητα για εκ νέου ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει αργά το βράδυ και πάλι για τις δυτικότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετές νεφώσεις σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με μικρή πιθανότητα για λίγες ψιχάλες κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β αρχικά διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, μετά το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε Ν με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας