Μπόρες και καταιγίδες στα βορειοδυτικά και σχεδόν αίθριος στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Τρίτη 10/05/2022

2022-05-09

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της Τρίτης στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές όπου τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις αραιές κατα βάση. Εξαίρεση ωστόσο θα αποτελέσει το βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας όπου προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν αρκετά. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και στα πολύ βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, με τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά (κυρίως στα ενδότερα τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος). Λίγες μπόρες δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν και στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθεί το Β ρεύμα με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε μερική άνοδο, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι αλλά και σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι ωστόσο θα παρατηρηθούν αναπτύξεις νεφώσεων και δεν αποκλείεται προς το απόγευμα να βρέξει για λίγο τοπικά, κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει περί τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας