Μπόρες στα βορειοανατολικά, ζεστός και αίθριος καιρός στα υπόλοιπα - Ο καιρός την Τρίτη 18/05/2021

2021-05-17

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες για το σύνολο σχεδόν της χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα της Τρίτης, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ενώ οι όποιες νεφώσεις θα είναι πολύ αραιές και σε πολύ τοπικό επίπεδο. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα η Θράκη και τα πολύ ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας. Σε αυτές τις περιοχές καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν αρκετά, οπότε μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες τοπικού χαρακτήρα κυρίως στα βορειότερα ορεινά - ημιορεινά τμήματα των προαναφερθέντων τμημάτων. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο οι μπόρες να παρουσιάσουν πρόσκαιρα έντονο χαρακτήρα και να σημειωθεί παροδική καταιγίδα (κυρίως για την ορεινή - ημιορεινή Ξάνθη και Ροδόπη). Το απόγευμα τα φαινόμενα αναμένεται να σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στην περιοχή του Αιγαίου θα πνέει γενικά ΝΔ άνεμος ο οποίος στο θαλάσσιο τμήμα μεταξύ των νοτίων Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης, θα είναι πολύ ισχυρός και θα φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε Β και Α-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 26 βαθμούς (στο εσωτερικό των νομών Πιερίας και Ημαθίας η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει έως τους 28 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε πρόσκαιρη αραιή συννεφιά το πρωί και ηλιοφάνεια το υπόλοιπο της μέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις της τάξεως των 4 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά του νομού ισχυροί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βόρεια η μέγιστη τοπικά θα ανέλθει στους 31 βαθμούς, ενώ στα νοτιότερα παράκτια τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει κατά διαστήματα τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας