Νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Κυριακή 10-11-2019

2019-11-09

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να απασχολήσει την χώρα μας το οποίο θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην δυτική Ελλάδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 10/11/2019 

Κατά την διάρκεια της νύχτας το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάζει την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία και την δυτική Στερεά Ελλάδα και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες με τα πιο έντονα φαινόμενα να τα δέχεται το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος. Μέχρι το ξημέρωμα και τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν λίγο νοτιότερα και ανατολικότερα επηρεάζοντας παράλληλα το νότιο Ιόνιο, την δυτική Πελ/νησο, τμήμα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Θεσσαλίας καθώς επίσης και την δυτική περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει με αραιές νεφώσεις οι οποίες στην Μακεδονία και την Θράκη θα είναι πυκνότερες και δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας κυρίως στα ορεινότερα τμήματα. 

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα πλησιάζουμε προς το μεσημέρι το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινείται εξασθενημένο ανατολικότερα και έτσι ο καιρός θα βελτιωθεί πρώτα στην βορειοδυτική Ελλάδα. Στα υπόλοιπα δυτικά και συγκεκριμένα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την δυτική Πελ/νησο θα επιμείνουν κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες μέχρι περίπου τις πρώτες μεσημβρινές ώρες με σταδιακή βελτίωση και εκεί από κει και ύστερα. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στην κεντροανατολική και βορειοανατολική Πελ/νησο, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη οπότε και θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία. Μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα έχουν μετατοπιστεί ακόμη ανατολικότερα και θα επηρεάζεται η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες. Καλύτερος θα είναι ο καιρός στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και μόνο στην δυτική Κρήτη ενδέχεται το απόγευμα και το βράδυ να εκδηλωθούν διάσπαρτες καταιγίδες

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων όμως η ένταση κατά διαστήματα θα φτάνει ακόμη και τα 7-8Μπ. πρόσκαιρα. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 6Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις από την αρχή της ημέρας οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά του νομού. Μέσα στο μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται τοπικά να είναι έντονες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν ανατολικότερα και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία το πρώτο μισό της ημέρας θα δίνει αξιόλογες βροχές και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας