Νέα επιδείνωση του καιρού στην ανατολική και νότια Ελλάδα με βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 01-01-2020

2019-12-31

Μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων, μια νέα επιδείνωση θα πρέπει να απασχολήσει την ανατολική και νότια Ελλάδα κατά την διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά παραθαλάσσια και εκ νέου χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν εκ νέου σημαντικά ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα αισθητή πτώση κυρίως από το απόγευμα και κυρίως στα ανατολικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού της Πρωτοχρονιάς: 

Στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη και κυρίως ο Έβρος όπου κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός πρόσκαιρα θα επιδεινωθεί και θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 300 μέτρα. Γρήγορα πάντως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (Μαγνησία), τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο και τις Κυκλάδες, θα έχουμε από την αρχή της ημέρας συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει ασθενείς τοπικές βροχές. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα τοπικά θα αποκτήσουν πιο αξιόλογο χαρακτήρα ενώ προς το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας πάνω από τα 600 με 700 μέτρα. Στην Κρήτη ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος από την αρχή της ημέρας με τοπικές βροχές και αξιόλογες χιονοπτώσεις πάνω από τα 1000 μέτρα (δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα). Σταδιακά προς το απόγευμα πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει μέσα στην ημέρα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ και κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών προς την αλλαγή της ημέρας, αναμένεται να κατέλθουν οι ψυχρότερες αέριες μάζες προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης να κατέβουν και μάλιστα κατά τόπους θα είναι πυκνές (ενδεικτικά: Μαγνησία πάνω από τα 350 με 400 μέτρα, ανατολική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 200 μέτρα, ανατολική Πελ/νησος πάνω από τα 400 με 500 μέτρα και Κρήτη πάνω από τα 800 με 900 μέτρα). Οι περισσότερες χιονοπτώσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στην Βοιωτία, την Εύβοια την δυτική Αττική και φυσικά την Κρήτη. Προς το ξημέρωμα της Πέμπτης δεν αποκλείεται τα υψόμετρα χιονόπτωσης να κατέβουν λίγο ακόμα. Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλώνονται στα υπόλοιπα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα ενισχυθούν και πάλι κυρίως το βράδυ με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -2 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 1 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 4 έως 12 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα αναμένεται αισθητή πτώση στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με συννεφιά αρκετά πυκνή κατά διαστήματα. Προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές κυρίως στα βόρεια του νομού οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα έχουν επεκταθεί και νοτιότερα. Τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια θα εκδηλώνονται και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών μέχρι το τέλος της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το μεσημέρι και κυρίως προς το απόγευμα στους γύρω ορεινούς όγκους πάνω από τα 700 μέτρα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Κιθαιρώνα. Την νύχτα προς τα μεσάνυχτα όμως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν σημαντικά και θα χιονίζει πάνω από τα 300 μέτρα στην Πεντέλη και πάνω από τα 400 μέτρα σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα. Δεν αποκλείεται προς το ξημέρωμα της Πέμπτης τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέσουν λίγο ακόμα και να χιονίσει και στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ αλλά από το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ και θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τα 7 και πιθανώς τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά από το απόγευμα αναμένεται περαιτέρω πτώση, αισθητή το βράδυ

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Το Hellasmeteo εύχεται σε όλες και σε όλους ένα ευτυχισμένο 2020!! 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας