Νέα εξπρές ψυχρή εισβολή με βροχές στα ανατολικά και νότια, πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς βοριάδες το διάστημα 01-03/01/2020

2019-12-31

Μέσα από τις καιρικές αναφορές, τις φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που πολλοί από εσάς μας στείλατε, αποδείχθηκε πως η κακοκαιρία ''Ζηνοβία'' (η οποία αποτελεί πια παρελθόν με εξαίρεση την Κρήτη) ήταν για πολλές περιοχές πολύ δυνατή. Η Βοιωτία και κυρίως η δυτική Αττική δέχθηκαν πολύ μεγάλα ποσά υετού με την μορφή χιονιού χαρίζοντάς μας μεν υπέροχες εικόνες αλλά σίγουρα προκλήθηκαν πολλά προβλήματα όπως πολύωρες διακοπές ρεύματος, διακοπές κυκλοφορίας κ.α. Εύκολα λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτός ο χιονιάς ως ιστορικός για τις περιοχές αυτές αφού τοπικά ξεπερνούσε το ύψος του χιονιού το 1 μέτρο και σε κάποια σημεία έφτανε το 1,5 μέτρο. 

Η υπόλοιπη Αττική και το κέντρο της Αθήνας θα λέγαμε ότι έχασε την ευκαιρία για έναν ιστορικό χιονιά ''στο τσακ''. Εάν οι θερμοκρασίες έπεφταν 1 με 2 βαθμούς ακόμα τότε αδιαμφισβήτητα θα μιλάγαμε για έναν ιστορικό χιονιά στην Αθήνα. Και αυτό διότι τα ποσά υετού (με την μορφή βροχής) ήταν πολύ μεγάλα κάτι το οποίο σπανίως παρατηρείται όταν η θερμοκρασία πλησιάζει πολύ το 0. Παρ'όλα αυτά η κακοκαιρία αυτή είχε τέτοια δυναμική που τελικά κατάφερε οριακά να το γυρίσει σε χιόνι σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων. Και αυτό διότι η δυτική Αττική βρισκόταν στον ψυχρό τομέα με αποτέλεσμα να χιονίζει ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα από τον Ασπρόπυργο και δυτικότερα, ενώ αντίθετα η ανατολική Αττική βρισκόταν στον θερμό τομέα και έτσι περιοχές όπως ο Διόνυσος που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων είχαν εναλλαγές βροχής και χιονιού (ήταν κάτι το οποίο παρατηρήθηκε την τελευταία στιγμή, γι'αυτό και εκδόθηκε δελτίο nowcast για την Αττική επισημαίνοντας αυτό ακριβώς το γεγονός).

Αφήνουμε πίσω μας λοιπόν την ''Ζηνοβία'' και πάμε παρακάτω

Εδώ και μέρες φαίνεται από τα προγνωστικά στοιχεία μία νέα κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Πιο συγκεκριμένα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα πρέπει να προσεγγίσουν την χώρα μας το διάστημα 01 έως 03 Ιανουαρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για το παραπάνω διάστημα θα είναι η νέα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και ανατολική χώρα (μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση) και οι εκ νέου πολύ ισχυροί και ενδεχομένως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς και πάλι τα 9 Μποφόρ.  

Χάρτης αερίων μαζών στην στάθμη των 850Hpa από το προγνωστικό μοντέλο ICON (μέσω της ιστοσελίδας wxcharts.com) Όπως μπορείτε να δείτε η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από τις ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες υποδηλώνονται με το μπλε χρώμα. 

Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών θα συνδυαστεί με την δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου: 

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι ο καιρός θα πρέπει να επιδεινωθεί προς το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και θα εκδηλωθούν βροχές στις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), την ανατολική Πελ/νησο και προς το βράδυ στην Κρήτη. Προς τα μεσάνυχτα και καθώς θα εισέρχονται οι ψυχρότερες αέριες μάζες, οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Βοιωτίας, της Εύβοιας και τις Αττικής. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τις πιο πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται και πάλι στις ίδιες περιοχές δηλαδή στην Βοιωτία, την δυτική Αττική και την ορεινή - ημιορεινή Κρήτη από την νύχτα της Τετάρτης μέχρι περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης. Άρα λοιπόν τα φαινόμενα αυτήν την φορά θα έχουν σαφώς μικρότερη διάρκεια από την ''Ζηνοβία''.


 Εξαίρεση θα αποτελέσει η Κρήτη όπου από την νύχτα της Τετάρτης και καθ'όλη την διάρκεια της Πέμπτης θα δέχεται βροχές και καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και νέες πυκνές χιονοπτώσεις αυτήν την φορά όχι μόνο στα ορεινά αλλά πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (δεν αποκλείεται η χιονόπτωση να φτάσει ακόμη και μέχρι τα 400 μέτρα και ίσως ακόμη πιο χαμηλά). Παράλληλα αρκετές βροχές θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα και πιο τοπικά στις Κυκλάδες. Η υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται να έχει κάτι το αξιόλογο πέρα από το κρύο. Από την Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα με το κρύο πάντως να διατηρείται. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας