Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά - Ο καιρός την Παρασκευή 11/12/2020

2020-12-10

Μετά και το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας το οποίο επηρέασε με πολύ αξιόλογα φαινόμενα το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, δίνοντας μάλιστα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αφήνοντας μεγάλα ποσά υετού, μία νέα πολύ αξιόλογη επιδείνωση του καιρού αναμένεται κατά την διάρκεια της Παρασκευής από τα δυτικά, η οποία σταδιακά θα επεκταθεί ανατολικότερα και θα δώσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και πάλι ισχυρές. Παράλληλα οι νοτιάδες θα παρουσιάσουν σταδιακά εκ νέου ενίσχυση στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στα δυτικά - βορειοδυτικά και θα παραμείνει σε πολύ καλά επίπεδα στα υπόλοιπα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 11/12/2020 

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, το σκηνικό το σκηνικό του καιρού θα είναι αρκετά έως πολύ βελτιωμένο στις περισσότερες βόρειες, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θα κυριαρχήσει η ξαστεριά με λίγες νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές στα νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα πολύ ανατολικά τμήματα από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα όπου θα πρέπει για λίγο ακόμα να εκδηλώνονται κάποιες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, με σταδιακή όμως βελτίωση.  Και στην δυτική Ελλάδα ωστόσο θα έχουμε συννεφιά η οποία κατά διαστήματα θα πυκνώνει και θα δίνει διάσπαρτες τοπικές μπόρες από το ύψος της βορειοδυτικής Πελ/νησου και βορειότερα, ίσως λίγο περισσότερες στο βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια της Ηπείρου. 

Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, το σκηνικό του καιρού στα δυτικά θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο και έτσι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται γενικευμένες βροχές στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο. Καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές του κεντρικού και βορείου Ιονίου, ενώ τα φαινόμενα ιδιαίτερα σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο δεν αποκλείεται να είναι αρκετά έντονα. Παράλληλα τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας και προς το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας - νοτιοανατολικής Πελ/νησου και την δυτική Κρήτη. Αργά το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι μεν καλύτερος, με πυκνή όμως συννεφιά. 

Προς το βράδυ ο καιρός θα έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής ραγδαιότητας και να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων. Επιδείνωση θα παρουσιάσει επίσης ο καιρός στην υπόλοιπη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες με βροχές αρκετά αξιόλογες, ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο. Αργά την νύχτα βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά ανατολικού Αιγαίου, φαινόμενα τα οποία μετά τα μεσάνυχτα προς την αλλαγή της ημέρας θα ενταθούν. Τοπικές μπόρες θα διατηρηθούν στην δυτική και βόρεια Κρήτη, ενώ στα Δωδεκάνησα η πιθανότητα να βρέξει είναι πιο μικρή. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, πάνω περίπου από τα 1000 μέτρα υψόμετρο

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις, μέτριοι με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και το βράδυ στα νότια πιο ισχυροί στα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες αρχικά θα πνέουν εξασθενημένοι και δεν θα ξεπερνούν τα 5 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα ενισχυθούν και πάλι φτάνοντας στις περισσότερες περιοχές τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αραιές νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο από τα δυτικά. Προς το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νότια, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα γενικευτούν σε όλο τον νομό, θα είναι αξιόλογα και ίσως εκδηλωθεί παροδική καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, βαθμιαία όμως θα ενισχυθούν και το απόγευμα θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ και αργά την νύχτα στα νότια ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν αρκετά και το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ασθενείς κατά βάση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας