Νέα κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές την Δευτέρα 09-03-2020

2020-03-06

Μετά το πέρας της τελευταίας κακοκαιρίας η οποία άφησε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην βορειοδυτική Ελλάδα, μία νέα αξιόλογη επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην χώρα μας από την νύχτα της Κυριακής και κατά την διάρκεια της Δευτέρας. Ωστόσο αυτήν την φορά οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι τα κεντρικότερα και ανατολικότερα τμήματα και όχι τόσο η δυτική και η υπόλοιπη χώρα.  

Η αιτία αυτής της νέας επιδείνωση, είναι η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου το οποίο προοδευτικά μέσα στην Δευτέρα και την Τρίτη θα κινηθεί ανατολικότερα. 

Μέχρι τότε πάντως από βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να απασχολούνται και άλλες περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα τα βορειοδυτικά κατά την διάρκεια του Σαββάτου (ανατρέξτε στην αναλυτική μας πρόγνωση) ενώ την Κυριακή τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ελλάδας. 

Από την Κυριακή το βράδυ όμως και κατά την διάρκεια της Δευτέρας αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου (βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά ανατολικού Αιγαίου) με έντονες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διάρκεια, ωστόσο πρόσκαιρα ενδέχεται να παρουσιάσουν σημάδια υψηλής έντασης. Οριακά φαίνεται να επηρεάζονται από αυτήν την κακοκαιρία περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νησου, η νότια Χαλκιδική και τα ανατολικότερα τμήματα της Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα η Δευτέρα φαίνεται να κυλάει με καλύτερο καιρό, στα δυτικά όμως δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες βροχές ασθενείς και τοπικού χαρακτήρα

Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, θα παραμείνουν όμως όπως όλα δείχνουν κάποιες βροχές κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου. Η θερμοκρασία και την Δευτέρα και την Τρίτη θα σημειώσει αισθητή πτώση σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη αυτή θα έχουμε τις επόμενες ημέρες μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας