Νέα μεταβολή από αργά τη νύχτα και από τα δυτικά - Ο καιρός την Τρίτη 29/11/2022

2022-11-28

Η ψυχρή διαταραχή η οποία έχει επηρεάσει τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες είχε σαν συνέπεια την εκδήλωση τοπικών χιονοπτώσεων σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά (δυτική Μακεδονία), την πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώθηκαν/εκδηλώνονται στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Καθώς αυτή η διαταραχή σταδιακά απομακρύνεται, οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν στις περισσότερες περιοχές κατά το νέο 24ωρο, υπολείμματα ωστόσο αυτού του μετώπου θα συνεχίσουν να δίνουν κάποια λίγα τοπικά φαινόμενα. Μια νέα όμως διαταραχή αυτήν τη φορά από τα δυτικά θα πρέπει να μας απασχολήσει από αργά τη νύχτα της Τρίτης και κυρίως μέσα στην Τετάρτη, επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό σε πολλές περιοχές (λεπτομέρειες για τον καιρό της Τετάρτης σε νεότερη πρόγνωση).

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 29/11/2022

Όπως αναφέρθηκε εξ' αρχής, υπολείμματα αυτού του ψυχρού μετώπου θα πρέπει τουλάχιστον για το πρώτο μισό της ημέρας να συνεχίσουν να δίνουν κάποια πολύ τοπικά φαινόμενα υπό τη μορφή ασθενών βροχοπτώσεων στην Θράκη, τα νησιά του θρακικού, τα νοτιότερα - νοτιοανατολικότερα τμήματα της Χαλκιδικής, τις Σποράδες (εδώ ίσως τα φαινόμενα είναι λίγο πιο γενικευμένα), τη βόρεια Εύβοια, τις Κυκλάδες και ίσως νωρίς το ξημέρωμα για λίγο τη βόρεια Κρήτη. Στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Ρόδο τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας. Μέχρι και αργά το μεσημέρι όμως τα όποια φαινόμενα στις άνω περιοχές πλην των Σποράδων, θα τείνουν να εξασθενούν ακόμη περισσότερο και να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές, χωρίς πάντως να λείπουν και τα ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Προς το απόγευμα όμως οι νεφώσεις στα δυτικά θα πυκνώσουν αρκετά και αργά το βράδυ θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται κάποιες βροχές αρχικά στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια της Πελ/νησου, ως αποτέλεσμα του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα μας επηρεάσει την Τετάρτη σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα όμως τις βραδινές - νυχτερινές ώρες αναμένεται μερική επιδείνωση του καιρού και στην Θράκη και κυρίως σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα, οπότε θα σημειωθούν βροχές μέτριας γενικά έντασης, ενώ στα ορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις (ενδεικτικά από τα 1100μ. και άνω). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουνα από Α-ΝΑ διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις μέχρι 5 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως στο νότιο Ιόνιο θα ενισχυθούν σημαντικά και το βράδυ θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί χωρίς πάντως να ξεπερνά τα 4 με 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εναλλαγές νεφώσεων με διαστήματα ηλιοφάνειας. Από αργά τη νύχτα οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν από τα νότια και μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται τοπικές ασθενείς βροχές (περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται στον νομό την Τετάρτη). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας