Νέα μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Παρασκευή 03/12/2021

2021-12-02

Σταδιακή αξιόλογη επιδείνωση επιλεκτικού όμως χαρακτήρα αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, με αίτιο μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έλθει από τα δυτικά και θα περάσει πάνω από την περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτής της διέλευσης θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες κατά κύριο λόγο θα επηρεάσουν την δυτική Ελλάδα, δευτερευόντως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε αρκετά πιο τοπικό βαθμό την υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα αναμένεται επικράτηση αρκετά ενισχυμένων νοτιάδων στα Πελάγη που θα έχουν σαν συνέπεια την μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 03/12/2021

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας κακοκαιρία θα πρέπει να επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της δυτικής Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις νυχτερινές - πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στην Ήπειρο την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Μάλιστα τα φαινόμενα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και κατά μήκος της ακτογραμμής της δυτικής ηπειρωτικής χώρας είναι πιθανό να παρουσιάζουν κατά διαστήματα μεγάλη ένταση και να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμων, υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η καιρική αυτή κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί έως το τέλος της ημέρας με διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων και αντίστοιχα όπου θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Πολύ άστατος αναμένεται να είναι επίσης ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από νωρίς το πρωί θα αναπτυχθούν νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα δώσουν μπόρες, βροχές και καταιγίδες που και εδώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να είναι ισχυρές (ιδίως στο τμήμα μεταξύ της Χίου και των βορείων Δωδεκανήσων). Από τα εν λόγω φαινόμενα δεν αποκλείεται το πρώτο κυρίως μισό της ημέρας να επηρεαστούν οι βόρειες Κυκλάδες, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νήσου και η Κρήτη (κυρίως το νότιο κομμάτι του νησιού). 

Η βόρεια Ελλάδα αναμένεται να έχει αρκετά κλειστό καιρό κυρίως από το μεσημέρι και μετά, ενώ προς το απόγευμα φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές σε Μακεδονία και Θράκη και ίσως στην Χαλκιδική σημειωθούν καταιγίδες. Κάπως πιο αξιόλογη ωστόσο φαίνεται να είναι η κακοκαιρία στην περιοχή του Έβρου όπου ήδη από την αρχή της ημέρας αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες. 

Τέλος καθώς θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες, επιδείνωση του καιρού διαφαίνεται σε ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική - νοτιοανατολική Πελ/νησο, Κυκλάδες και Κρήτη (κυρίως στα δυτικά), όπου και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ίσως κατά τόπους ισχυρές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα Πελάγη από Ν διευθύνσεις με ενισχυμένες εντάσεις γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο οι ριπές θα "αγγίζουν" τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται τις πρωινές ώρες να εκδηλωθούν μεμονωμένες μπόρες κυρίως στα ανατολικά του νομού (ίσως εκδηλωθεί και καταιγίδα ανοιχτά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού). Περισσότερο μουντός αναμένεται να καταστεί ο καιρός μετά το μεσημέρι και προς το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ενισχυμένες εντάσεις της τάξεως των 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και προς το βράδυ αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας