Νέα σοβαρή επιδείνωση από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 06/12/2021

2021-12-05

Το μοτίβο της συνεχούς διέλευσης ατμοσφαιρικών διαταραχών εκ του Ατλαντικού αναμένεται να συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, δίνοντας κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ήδη μια νέα πολύ αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή έχει κατέλθει προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο βαρομετρικό. Μέσα στις επόμενες ώρες το σύστημα αυτό κινούμενο ανατολικά θα ενισχυθεί και θα δώσει νέες ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια σε τμήματα της κεντρικής, της ανατολικής και της βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα σημαντική θα είναι και πάλι η ενίσχυση των νοτιάδων σε Ιόνιο και Αιγαίο με συνέπεια τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια, ενώ πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά - βορειοδυτικά ορεινά αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 06/12/2021

Ήδη από τις πρώτες κιόλας ώρες της Δευτέρας, ο καιρός θα έχει καταστεί αρκετά έως πολύ επιδεινωμένος στις περισσότερες περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας. Βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν το κεντρικό και κυρίως το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τα πιο δυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, καθώς και την δυτική - βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα. Τα φαινόμενα μάλιστα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο αναμένεται να έχουν αρκετά έως πολύ έντονο χαρακτήρα κατά διαστήματα και θα συνοδευτούν τοπικά από μεγάλες ριπές ανέμων και χαλαζοπτώσεις. 

Πέρα όμως από τα δυτικά, αυξημένες νεφώσεις θα παρατηρηθούν τις πρωινές ώρες σε Κυκλάδες - Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ προοδευτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σε όλα σχεδόν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, η κακοκαιρία στα δυτικά θα διατηρηθεί. Έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται σε κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο, με αυξημένη μάλιστα πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων. Ταυτόχρονα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και στην βόρεια Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη. Αντίθετα σε ανατολική Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο, τα φαινόμενα έως και αργά το απόγευμα θα έχουν πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, ενώ παράλληλη εξασθένιση των φαινομένων θα παρατηρηθεί σε Κυκλάδες και Κρήτη. 

Μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται ωστόσο να λαμβάνει η καιρική αυτή μεταβολή κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών. Πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα (χρειάζεται προσοχή σε τοπικό επίπεδο όπου το έδαφος θα έχει υποστεί κορεσμό εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών). Σοβαρή όμως μεταβολή αναμένεται επίσης στην υπόλοιπη Πελ/νησο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα όπου κατά την διάρκεια της νύχτας αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους μάλιστα ισχυρές. 

Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα δυτικά - βορειοδυτικά ορεινά αρχικά πάνω από τα 1500 με 1700 μέτρα. Μετά το μεσημέρι όμως με την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών από τα βορειοδυτικά, τα υψόμετρα σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία θα πέσουν στα 1200 με 1300 μέτρα και προς το ξημέρωμα της Τρίτης δεν αποκλείεται να κατέβουν κάτω από τα 1000 μέτρα, ενώ το βράδυ σε δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελ/νησο θα χιονίζει πυκνά πάνω από τα 1300 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις με την ένταση να φτάνει τα 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες αρχικά θα είναι μέτριοι έως ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις της τάξεως των 6 με 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 21 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάποιες νεφώσεις θα τις έχουμε τις πρώτες πρωινές ώρες στα πολύ ανατολικά - βορειοανατολικά τμήματα του νομού όπου υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη τοπική βροχή. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός θα καταστεί πιο συμπαγής και κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών αναμένεται επιδείνωση με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του νομού, με ιδιαίτερη έμφαση τα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις γύρω στα 6 με 7 Μποφόρ και προς το βράδυ οι ριπές θα "αγγίζουν" τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένονται τοπικές βροχές και αργά την νύχτα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας