Νέες ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά - Ο καιρός την Κυριακή 24/01/2021

2021-01-23

Νέα σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής από αργά το μεσημέρι και από τα δυτικά, καθώς αφού θα έχει προηγηθεί μία πρόσκαιρη βελτίωση, μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα προκαλέσει έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες σχεδόν στις ίδιες περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι κατά διαστήματα και κατά τόπους στα Πελάγη θα πνέουν έως και θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 24/01/2021 

Από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και μετέπειτα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάζουν το σύνολο της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, θα αρχίσουν σταδιακά να παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης και έτσι ο καιρός ώρα με την ώρα θα γίνεται καλύτερος με τις βροχές να αποκτούν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. Μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, έως τα 700 μέτρα (ίσως για λίγο και στην Φλώρινα). 

Παράλληλα λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχουμε ένα πρόσκαιρο πέρασμα βροχών από την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία (ενδεχομένως τις Σποράδες), την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα να έχουν γενικά τοπικό χαρακτήρα και αρκετά μικρή διάρκεια. Μάλιστα στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής Πελ/νησου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν και καταιγίδες

Πιο σοβαρή θα είναι η επιδείνωση του καιρού τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (από τα βόρεια της Χίου και βορειότερα), οπότε και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές. Καλύτερος θα είναι ο καιρός τις ίδιες ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με την πιθανότητα για τοπικές και ασθενείς βροχές να είναι αρκετά μικρή.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα έχει κινηθεί ανατολικότερα και έτσι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας θα είναι βελτιωμένος (ίσως επιμείνουν πολύ λίγα και τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο και την δυτική Κρήτη).

Αντίθετα ωστόσο στην δυτική Ελλάδα προς το μεσημέρι θα αρχίσουν εκ νέου να αναπτύσσονται νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές οι οποίες ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.  Έτσι λοιπόν από αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται νέες βροχές αρχικά στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα και τα δυτικότερα τμήματα της Περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας), οι οποίες θα γίνονται πιο έντονες καθώς θα βαδίζουμε προς το απόγευμα. Παράλληλα θα αρχίσουν σιγά σιγά να εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο, φαινόμενα που αρχικά θα έχουν ασθενή χαρακτήρα

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες βραδινές ώρες, η νέα διαταραχή θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας και θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα μάλιστα θα συνοδευτούν τοπικά και από θυελλώδεις ριπές ανέμων αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου από τα 1100 μέτρα και πάνω. Παράλληλα αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν στην δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο, την δυτική Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία (με χιονοπτώσεις εδώ από τα 1000 μέτρα και πάνω), με τάση έντασης των φαινομένων προς τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τοπικά την Κρήτη, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και θα εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση τοπικές βροχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε πυκνές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, ωστόσο σταδιακά θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και μέχρι το βράδυ θα παρουσιάσουν σοβαρή ενίσχυση στα 7 με 8 Μποφόρ, ίσως τοπικά και θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. Μέσα στην ημέρα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένιση, για να ξαναενισχυθούν σημαντικά τις βραδινές ώρες στα 6 με 8 Μποφόρ (ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -1 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το ξημέρωμα θα έχουμε νεφώσεις και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές, μικρής όμως διάρκειας. Τις πρωινές ώρες θα έχουμε μερικά διαστήματα με ηλιοφάνεια, γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. Αργά την νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις αρχικά με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα έως το ξημέρωμα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Το πρωί θα έχουμε πρόσκαιρα διαστήματα με ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές με έμφαση τα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και το βράδυ θα ενισχυθούν στα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας